Chronische maagproblemen bij de hond komen regelmatig voor. Ze kunnen onderverdeeld worden in:

  • Gastritis
  • Outflow obstruction
  • Tumoren

Gastritis

Gastritis is een ontsteking van de maag. Chronische gastritis kan verschillende vormen hebben, onder andere:

– Plasma/lymfocellulair:

Er is een ontsteking in de maagwand, waarbij deze witte bloedcellen de overhand hebben. Het is een reactie van het immuunsysteem op materiaal dat zich in de maag bevindt. Welk bestanddeel in het voedsel dit precies is, is vaak niet goed te achterhalen.

– Eosinofiel:

Een ontsteking dier vergelijkbaar is met de plasma/lymfocellulaire. Eosinofielen zijn ook witte bloedcellen. Deze vorm is zeldzaam en de achterliggende oorzaak is niet goed begrepen.

– Atrofisch:

Dit is een eindstadium van andere vormen van gastritis of andere aandoeningen van het maagslijmvlies, waarbij het slijmvlies zodanig beschadigd is, dat het maagzuur de onderliggende lagen van de maagwand aantast en hierbij “gaten” veroorzaakt.

– Hypertrofisch:

Reactie waarbij locaal of diffuse verdikking van het maagslijmvlies optreedt. Dit kan een obstructie van de maaguitgang geven. (zie outflow obstruction).

Verschijnselen

Braken van voer, slijm of gal. Vermageren, soms ook diarree, pica (alles eten, denk aan gras, stenen etc), buikpijn. Meestal treden de verschijnselen niet continue op, maar in pieken.

Diagnostiek

De definitieve diagnose kan uitsluitend gesteld worden door pathologisch onderzoek van kleine stukjes maagslijmvlies. Om deze te verkrijgen wordt en onder narcose en video-endoscopie uitgevoerd. Hierbij wordt een lange slang, waaraan een camera bevestigd is, in de maag gebracht. Het slijmvlies kan zo bekeken worden en vervolgens worden er met een klein tangetje stukjes weefsel (1-2mm) verwijderd. Deze worden opgestuurd naar een patholoog, waar er hele dunne plakjes van worden gesneden, die onder de microscoop onderzocht worden.

Therapie

Is afhankelijk van de oorzaak en ernst van het probleem. Met een speciaal dieet en al dan niet medicatie is het probleem in veel gevallen goed onder controle te krijgen. Volledig genezen doen de meeste patiënten niet, ze zullen de rest van het leven behandeling nodig hebben (al dan niet met tussenpozen).

 

Outflow obstruction

Dit is een obstructie van de uitgang van de maag, waardoor het voedsel de dunne darm niet in kan en de dieren gaan braken.

Er bestaan verschillende vormen:

– Maagtorsie (zie ook het artikel Maagtorsie en dilatatie bij de hond):

Dit is een draaiing van de maag, waardoor de uitgang afgesloten wordt. Dit geeft echter zeer acute problemen en is geen oorzaak van chronische maagproblemen.

– Corpus alienum:

Een vreemd voorwerp in de maag (sokken, riemen, ballen,….). In veel gevallen zal het voorwerp de dunne darm ingaan en daar een verstopping veroorzaken, dit geeft acute problemen die vrij ernstig zijn. In enkele gevallen blijft zo’n voorwerp echter in de maag, waar het met tussenpozen de maaguitgang kan blokkeren en voor irritatie zorgt.

– Hypertrofie van de maaguitgang:

Een verdikking van de maagwand, ter hoogte van de sluitspier of net iets daarvoor. Het wordt met name gezien bij dieren met een korte snuit, maar kan bij alle hondenrassen voorkomen. De achterliggende oorzaak is niet bekend.

Diagnostiek

Dit is heel erg lastig. Afhankelijk van de patiënt kunnen we gebruik maken van de echo, röntgen, video-endoscopie en chirurgie.

Therapie

De therapie is altijd chirurgisch.

 

Tumoren

Maagtumoren zijn vrij zeldzaam (1% van alle tumoren bij de hond). Het merendeel hiervan zijn adenocarcinomen, lymfomen en leiomyomen. De meeste maagtumoren zijn kwaadaardig.

Verschijnselen

Braken, vermageren, slechte eetlust, buikpijn, bloedarmoede, bloedbraken/zwarte ontlasting.

 Diagnostiek

Meestal zijn de tumoren met de echo in beeld te brengen. Duidelijkheid over de aard van de tumor kan uitsluitend verkregen worden door een biopt te nemen (met een naaldje via de buikwand of tijdens een operatie).

Therapie en prognose

In de meeste gevallen wordt de tumor te laat ontdekt en is er geen therapie meer mogelijk. Soms is chirurgie mogelijk.

 

Vragen over chronische maagproblemen bij de hond?

Mocht u nog vragen hebben over chronische maagproblemen bij de hond, u kunt de dierenartsen bereiken tijdens het telefonisch spreekuur (maandag t/m zaterdag tussen 08.00 en 09.00) of maak een afspraak met een dierenarts op onze vestiging in Leiden of Voorschoten.

 

 

Chronische maagproblemen bij de hond