Foto Catja

Mijn naam is Catja Adriaansche en ik ben werkzaam op de functieafdeling van het Diaconessenhuis Leiden als hartfunctielaborant. Mijn belangrijkste taken zijn daar het maken en beoordelen van hartecho’s en het beoordelen van 24 uurs ECG’s . Hiernaast werk ik ook op de afdeling klinische neurofysiologie, waar onder meer het maken van de BAER test (gehoortest) tot mijn werkzaamheden behoort.

Momenteel werk ik 3 dagen in de week in het Diaconessenhuis in Leiden en iedere woensdag op de Keerhoeve.

Dieren zijn er altijd in mijn leven geweest. Ik ben groot geworden met honden , katten, cavia’s en paarden. Momenteel heb ik 2 katten en paard Paco.

Ruim 15 jaar geleden ben ik via dierenarts H.Vestjens in deze praktijk komen werken om hier de echocardiografie op te starten. Bij een aantal katten en hondenrassen komen bepaalde hartafwijkingen vaak voor, maar om die goed te kunnen behandelen moet je uiteraard wel weten om welke hartafwijking het gaat. Na de nodige studie en oefening zijn we een jaar later echt van start gegaan.

Tegenwoordig doen dierenarts Colette van Kan en ik samen de hartecho onderzoeken waarbij er ook bloeddruk wordt gemeten en er een ECG(hartfilmpje) wordt gemaakt.

Bij het hartecho onderzoek wordt er met ultrageluid gekeken naar bewegende beelden van het hart waarbij we de grootte en functie van de hartspier kunnen beoordelen . Met het (kleuren) doppler onderzoek wordt er gekeken of de hartkleppen goed sluiten. Meestal behoort een hartoperatie niet tot de mogelijkheden, maar de dierenarts kan vaak met medicijnen voor een betere kwaliteit van leven voor uw huisdier zorgen.

Ook doe ik binnen de praktijk de gehoortest (BAER test) welke bij een aantal fokverenigingen verplicht is. Met behulp van elektroden op de kop wordt de reactie van gehoorsysteem op geluidsprikkels getest. Ook eenzijdige doofheid kan op deze manier opgespoord worden. Het onderzoek is pijnloos .

Ik vind het erg boeiend om zowel in de humane als in de veterinaire geneeskunde werkzaam te zijn met alle verschillen maar juist ook alle overeenkomsten. Het is zelfs voorgekomen dat ik de baas voor onderzoek in het Diaconessenhuis heb gezien heb en daarna zijn hondje in de Keerhoeve.