Omgaan met vuurwerkangst en/of angst voor harde geluiden bij uw hond of kat

Wanneer uw dier bang is voor vuurwerk en/of harde knallen, is dit een onaangename situatie voor mens en dier. Hieronder staan enkele tips over de aanpak van angst voor harde geluiden bij de kat. Omdat de meeste dieren problemen hebben rondom Oud en Nieuw zijn de tips met name hier op gericht, maar u kunt de training ook gebruiken als uw kat erg angstig is bij onweer.

Hieronder is een verdeling gemaakt in aanpak op de lange termijn (wanneer u ruim van te voren kunt beginnen) en de aanpak op korte termijn. Het heeft altijd de voorkeur om lang van te voren te beginnen.

Lange termijn aanpak – trainen

Als u van te voren voldoende tijd hebt kunt u trainen met een cd. Er zijn zowel cd’s met vuurwerkgeluiden als onweersgeluiden op de markt. Een voorbeeld hiervan is de cd “Help! Ik ben bang voor onbekende geluiden” van uitgeverij Libre ( www.libre.nl).

U begint met het geluid op een heel laag niveau. Wanneer uw kat hierop NIET reageert met angstgedrag mag u dat belonen spelen, voer of aandacht. De volgende keer kunt u het geluid weer een beetje harder zetten (het volume met kleine stapjes opvoeren). Reageert uw kat weer niet angstig dan mag u weer belonen met spelen, voer of aandacht.

Reageert uw kat WEL angstig, negeer het gedrag dan en begin de volgende training weer met een lager volume en voer het volume in nog kleinere stapjes op.

Op deze manier kunt u gedurende meerdere weken regelmatig trainen tot uw kat de harde geluiden aankan zonder er van te schrikken.

In sommige gevallen werkt een cd onvoldoende, u kunt dan ook trainen met een klappertjespistool uit de speelgoedwinkel. Zorg wel dat uw dier dan al een redelijk hard geluid aankan.

Bij katten met matige angst kan Clomicalm helpen ter ondersteuning. Dit heeft alleen zin wanneer voldoende vroeg gestart wordt met het geven van de tabletten omdat het meerdere weken duurt voordat u effect kan verwachten.

Korte termijn aanpak – medicatie

Kort van te voren kan gestart worden met medicatie. Hiervoor wordt het middel alprazolam gebruikt. Voor meer informatie zie de adviesbrief voor alprazolam bij vuurwerkangst.

Extra tips voor tijdens de jaarwisseling

Geef het huisdier veel afleiding. Begin hier al mee in de middag, ruim voordat het vuurwerk begint: bijvoorbeeld met een nieuw speeltje of voerspelletjes (bijvoorbeeld een gevulde Pipolino®). – Sluit de gordijnen zodat uw dier het vuurwerk niet kan zien. – Zet eventueel de radio of tv aan ter afleiding (let er wel op dat het geen programma is met harde geluiden). – Laat uw dier zelf een rustig plekje zoeken. – Probeer zelf zoveel mogelijk rustig te blijven. – Wanneer uw dier zich goed gedraagt en dus geen angstgedrag vertoond, mag u uw dier belonen met voer, spelletjes of aandacht. – Wanneer uw dier wél angstgedrag vertoont: probeer het gedrag te negeren. Hiermee voorkomt u dat u het angstgedrag beloond en dit gedrag daarmee aanleert.

(Met dank aan de Gedragskliniek van de Universiteitskliniek Gezelschapsdieren te Utrecht)

Vragen?

Mocht u nog vragen hebben, u kunt de dierenartsen bereiken tijdens het telefonisch spreekuur (maandag t/m zaterdag tussen 08.00 en 09.00) of maak een afspraak met een dierenarts op onze vestiging in Leiden of Voorschoten.

Geluid- en vuurwerkangst