Op welke leeftijd kan ik mijn pup laten enten?
Een pup hoort 3 basisvaccinaties te krijgen. Als het goed is heeft uw pup een dierenpaspoort waarin de vaccinaties worden bijgehouden. De eerste enting hoort de pup al bij de fokker te krijgen op een leeftijd van 6 weken. De vervolg entingen moeten worden gegeven op 9 en 12 weken leeftijd. Omdat een deel dan nog niet volledig beschermd is, adviseren wij om of op 18/19 weken de titer te bepalen of om op 16 weken nogmaals te vaccineren.
Doen jullie ook titerbepalingen bij de hond?
Ja, voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar het telefonisch spreekuur, tussen 8.00 en 9.00 in de ochtend. 
Op welke leeftijd kan ik mijn kitten laten enten?
Kittens dienen op 9 en op 12 weken gevaccineerd te worden, daarna op een leeftijd van 1 jaar. Na deze vaccinaties blijft de niesziekte 1 jaar geldig, de kattenziekte 3 jaar. 
Op welke leeftijd kan ik mijn kater laten castreren?
Dit doen wij vanaf 6 maanden, tenzij uw kater eerder in huis gaat plassen: neemt u dan zeker contact met ons op. Wilt u meer informatie over de castratie van de kater, kijkt u dan in dit artikel: castratie en sterilisatie.
Op welke leeftijd kan ik mijn poes laten steriliseren?
Een poes steriliseren kan vanaf een leeftijd van 7 a 8 maanden, of al eerder als ze al voor die tijd krols zijn geweest. Meer informatie over de sterilisatie van de poes vindt u in het artikel castratie en sterilisatie
Op welke leeftijd en wanneer kan ik mijn teefje laten steriliseren?
  • De teef moet minimaal eenmaal loops zijn geweest.
  • Ze moet minimaal één jaar oud zijn.
  • De operatie wordt bij voorkeur 3 maanden na het begin van de loopsheid uitgevoerd: de kans op complicaties is dan het kleinst, aangezien de baarmoeder in een rustfase is (en dus minder goed doorbloed).

Meer informatie hierover vindt u in het artikel: sterilisatie (castratie) bij de teef.

Ik wil mijn huisdier graag meenemen naar het buitenland, wat moet ik daarvoor regelen?
Als u uw huisdier mee wilt nemen naar het buitenland, is er een aantal zaken, dat u moet regelen en waar u rekening mee moet houden. Meer informatie hierover staat in het artikel: met uw huisdier naar het buitenland.
Hoe kan ik het beste urine opvangen bij de kat?
Informatie hierover vindt u in het artikel: urine opvangen bij de kat.
Moet een hond of kat nuchter zijn voor een buikecho?
Ja, als er veel gas in het maagdarmkanaal aanwezig is, bemoeilijkt dit de beeldvorming. We zullen u bij het maken van een echo dan ook verzoeken om uw huisdier nuchter te houden.
Moet een hond of kat nuchter zijn voor een röntgenfoto?
Ja, soms is het nodig om uw huisdier te sederen. Als uw huisdier dan niet nuchter is, moet er helaas een nieuwe afspraak gemaakt worden.
Moet mijn konijn nuchter zijn, wanneer hij/zij onder narcose gaat?
Nee! Het is heel belangrijk dat een konijn niet nuchter is als hij/zij onder narcose gaat. Een konijn kan niet braken, dus kan zich ook niet verslikken. Daarnaast is het voor de beweging van het maagdarmkanaal heel belangrijk dat het gevuld is.
Hoeveel weken na de dekking van mijn teef/poes kan ik een echo laten maken om de dracht vast te stellen?
Wij adviseren om bij mogelijk drachtige teven/poezen een echo te laten maken vanaf 28 dagen. Vanaf dat moment zijn de vruchten voldoende groot en kunnen ze niet gemist worden. Met de echo kunnen we dan ook goed zien of alle pups/kittens leven. Het aantal pups/kittens kan met de echo niet betrouwbaar worden vastgesteld.
Hoe weet ik hoeveel pups/kittens mijn teef/poes krijgt?
Er is maar een methode om het aantal pups te tellen en dat is met behulp van een röntgenfoto. Het maken van één foto tijdens de dracht is niet schadelijk voor de pups. Het maken van de foto kan vanaf 49 dagen, daarvoor zijn de skeletjes nog onvoldoende verbeend en dus niet zichtbaar op de foto. Het kan erg handig zijn om te weten hoeveel pups uw hond verwacht. Tijdens de bevalling weet u dan wanneer uw hond klaar is met bevallen en wanneer niet, waardoor u tijdig kan ingrijpen.

Voor meer informatie over de dracht en bevalling, zie het betreffende artikel.

Wanneer kan ik met de dierenarts zelf telefonisch overleggen?
Dit kan tijdens het telefonisch spreekuur: van maandag tot en met zaterdag tussen 8.00 en 9.00 uur ’s morgens.