Röntgenologie is heel erg belangrijk in de (veterinaire) tandheelkunde. Het grootste gedeelte van de tand of kies, namelijk de wortels en het omringende weefsel,  kun je met het blote oog namelijk niet zien. Omdat deze geheel in het kaakbot liggen, kan dit alleen in beeld gebracht worden met behulp van een röntgenfoto. Een groot gedeelte van de afwijkingen die aan het gebit voorkomen kun je dus niet zien als je geen röntgenfoto’s maakt: slechts de afwijkingen aan de kroon kun je met het blote oog gedeeltelijk zien!

Bij katten komt een aandoening voor, waarbij oplossing van de wortels van elementen optreedt: Feline Odontoclastic Resorptive Lesions (FORL).  De oorzaak hiervan is onbekend. Het is dus ook niet mogelijk om dit proces te voorkomen. Er wordt op dit moment nog onderzoek gedaan naar een aantal oorzaken, maar waarschijnlijk is het zo dat meerdere factoren een rol spelen. Dit proces van oplossing is vaak een langdurig proces en wordt pijnlijk als de oplossing zich zodanig uitbreidt dat het wortelkanaal erbij betrokken wordt. Deze aandoening komt het meest voor bij de voorste kies in de onderkaak. Bij katten maken we om die reden routinematig een röntgenfoto van de onderkaak.

Als u meer wilt weten over de tandheelkunde bij hond en kat, leest u dan de volgende artikelen:

Vragen?

Mocht u nog vragen hebben, u kunt de dierenartsen bereiken tijdens het telefonisch spreekuur (maandag t/m zaterdag tussen 08.00 en 09.00) of maak een afspraak met een dierenarts op onze vestiging in Leiden of Voorschoten.