In veel gevallen kan bloedonderzoek ons veel informatie geven over wat er met uw dier aan de hand is. Recent hebben wij onze bloed-analyse-computers vervangen waardoor onze mogelijkheden uitgebreid zijn.

Bloedonderzoek op de praktijk

Zoals gezegd kunnen we een groot aantal bloedonderzoeken direct op de praktijk uitvoeren, zowel in Leiden als in Voorschoten. Handig, want zo hebben we snel de uitslag binnen en kan direct een behandeling ingezet worden. Voorbeelden van waardes die wij op de praktijk kunnen meten zijn:

  • Nierwaarden (ureum, creatinine, urinezuur, fosfaat)
  • Leverwaarden (ALP, GPT, GGT, bilirubine)
  • Glucose
  • Albumine
  • Rode en witte bloedcellen
  • Natrium/Kalium
  • Schildklier
  • Rood en wit bloedbeeld
  • FeLV/FIV

Per patiënt bepalen wij welke bloedonderzoeken nuttig zijn om uit te voeren. Soms kan het nodig zijn om na een bepaalde periode het bloed weer te laten controleren.

 

 

 

 

 

Schildklierfunctie

Wij beschikken tevens over een analyzer die het gehalte schildklierhormoon (totaal T4) in het bloed kan bepalen. Op deze manier kunnen wij meten of uw kat mogelijk een te snel werkende schildklier heeft. Wanneer uw kat behandeld wordt voor een schildklierprobleem, kunnen wij met deze meting controleren of de dosering van de medicatie aangepast moet worden. Omdat deze bepaling op de praktijk uitgevoerd kan worden, hebben wij al snel de uitslag binnen en hoeft u niet terug te bellen voor de uitslag.

Bij honden moet het totaal T4 altijd worden gecombineerd met een andere schildklierbepaling (TSH). Daarom sturen wij het bloed van honden die verdacht worden van een te langzaam werkende schildklier, wel op naar het laboratorium.

Preventief bloedonderzoek (pre-anesthetisch)

Wij doen niet alleen bij zieke dieren bloedonderzoek. Wij adviseren ook bloedonderzoek bij dieren die onder narcose gaan voor een operatie of tandheelkundige behandeling. Op die manier krijgen wij meer informatie over bijvoorbeeld lever- en nierfunctie en kunnen wij eventueel ons anesthesie – protocol hierop aanpassen.

Bloedonderzoek bij een laboratorium

Niet alle bloedonderzoeken kunnen bij ons op de praktijk uitgevoerd worden omdat deze bepalingen te ingewikkeld zijn. In zo’n geval sturen wij het bloed naar een laboratorium. Het verschilt per bepaling hoe lang het duurt voordat we de uitslag binnen hebben. In de meeste gevallen is dit al binnen 24-48 uur, maar het kan soms ook langer duren.

Vragen?

Mocht u nog vragen hebben, u kunt de dierenartsen bereiken tijdens het telefonisch spreekuur (maandag t/m zaterdag tussen 08.00 en 09.00) of maak een afspraak met een dierenarts op onze vestiging in Leiden of Voorschoten.