Wat wil het zeggen dat een dierenartsenpraktijk cat-friendly is en wat houdt het in voor uw kat?

Wij zijn er uitermate trots op dat wij het GOUDEN certificaat voor Cat Friendly hebben mogen ontvangen!

Eigenlijk is het grootste doel van een katvriendelijke praktijk om alles door de ogen van een kat te zien en te proberen het aangenamer te maken. Hiervoor is door de ISFM (International Society of Feline Medicine) een lange lijst aan vereisten opgesteld. Deze hebben betrekking op alles in de praktijk: de wachtkamer, de faciliteiten en het personeel. Zo zijn wij verplicht om onze kennis over katten op niveau te houden en zijn wij op de hoogte van de beste en nieuwste behandelmogelijkheden voor uw kat. Daarnaast moeten alle ruimtes aan bepaalde verplichtingen voldoen en is het verplicht bepaalde apparatuur in huis te hebben, zoals dentale röntgenapparatuur.  Ook hebben wij een Cat Advocaat, dit is Esther (zij is tevens onze veterinaire praktijkmanager).  Zij zorgt ervoor dat iedereen in de praktijk de katvriendelijke normen naleeft.

Voor onze Cat Friendly Clinic status hebben we een aantal aanpassingen gedaan in de wachtkamer & de opname ruimte, zodat uw kat(ten) zich veilig voelen en zo min mogelijk stress hebben.

Wachtkamer

Katten in een wachtkamer hebben met name stress van andere katten of honden. In onze wachtkamer is er een speciale kattenkast : een verhoging waar u de kattenmand in kunt plaatsen. Tevens liggen er handdoeken behandeld met Feliway om over het reismandje te leggen. Komt u uit de spreekkamer, plaats het reismandje dan op de balie of terug in de kattenkast. Een kat zit graag hoog en zeker niet op de grond. Daarnaast hebben we speciale kattenspreekuren.

Opname

Mocht het nodig zijn dat uw kat één of meerdere dagen op onze kliniek blijft, bijvoorbeeld voor een operatie of een behandeling, denk dan aan de volgende dingen:

  • Neem een deken of handdoek van thuis mee, zodat uw kat een vertrouwde geur om zich heen heeft.
  • Neem eventueel een speeltje mee van huis.
  • Mocht uw kat erg kieskeurig zijn over zijn/haar kattenbakvulling, dan kunt u eventueel wat van de kattenbakvulling meenemen. In onze kliniek hebben wij twee verschillende soorten kattenbakvulling, houtkorrels en fijn grind.
  • Mocht uw kat meerdere dagen blijven, geef dan aan welk voer uw kat lekker vindt, nat- of droogvoer. We passen de voeding aan de gezondheidstoestand van uw kat.

Katten vinden het vaak fijn om zich ergens achter te kunnen verschuilen als ze zich onzeker voelen. Daarom hebben wij de beschikking over verschillende soorten schuilplekken, zoals een katteniglo. In al onze opname hokken gebruiken wij bovendien ook Feliway® spray, deze bevat een feromoon (lichaamseigen stof) die rustgevend en stressverlagend werkt. Natuurlijk wordt er gezorgd voor een schone kattenbak, fris drinkwater, vers eten en een speeltje/knuffeltje.

Al deze voorwaardes en aanpassingen zijn er om stress bij uw kat(ten) zo veel mogelijk te beperken en het bezoek voor zowel u als uw kat(ten) zo aangenaam mogelijk te laten verlopen.

Afhankelijk van de aanpassingen die gedaan worden kan er een bronzen, zilveren of gouden certificaat toegekend worden.

Gabapentine:

Mocht uw kat ondanks alle tips en aanpassingen nog steeds stress of angst ervaren dan kunt u het middel Gabapentine ophalen.

Gabapentine is een middel dat voor mensen is ontwikkeld voor de behandeling van epilepsie en zenuwpijn. Voor diezelfde indicatie wordt het soms ingezet bij katten en honden. Maar uit meerdere studies is inmiddels gebleken dat het een significant stress verlagend effect heeft. Dit maakt het zeer geschikt om te geven aan zeer bange katten voor ze naar de kliniek komen.

Gabapentine is beschikbaar als capsule. Deze capsule is gevuld met poeder. U mag de capsule zo ingeven of openmaken en het poeder door een beetje natvoer doen.  Zoals elk medicijn heeft ook gabapentine mogelijk bijwerkingen. Katten worden sowieso wat wiebelig en sloom.  Sommige katten worden misselijk en moeten braken of kwijlen, dit komt gelukkig niet vaak voor. Let op: bij zieke katten is het niet verstandig kalmerende middelen toe te dienen. Overleg dus vooraf altijd even met de praktijk. De gabapentine werkt 8-12 uur. Gedurende die periode moet de kat binnen blijven en moet voorkomen worden dat hij/zij gaat traplopen of op hoge kasten bijvoorbeeld springt. Het heeft echter geen effect op bloeddruk, urine of bloedonderzoek waardoor het zeer geschikt is voor tijdens consulten.

Overige nuttige informatie:

  • Wilt u alle informatie over het cat-friendly-clinic programma nalezen dan kan dat hier.
  • En mocht u meer informatie willen hebben over het vervoer van uw kat naar onze praktijk kunt u dit hier vinden.

Maak hier je afspraak.