In de warme maanden worden vliegen aangetrokken door een met urine en/of ontlasting bevuilde vacht. Deze vliegen leggen eitjes in de vacht waar larven uitkomen. De uitgebroede larven graven zich vervolgens door de huid van het konijn en richten hier grote schade aan. Dit gaat razendsnel en kan zelfs levensbedreigend zijn.


Heeft u een konijn wat regelmatig last heeft van urine/ontlasting aan de achterhand? Probeer dit dan te verwijderen. Zeker indien dit een terugkerend probleem is, is het verstandig om een keer met het konijn langs te komen om de oorzaak hiervan te achterhalen.

Daarnaast is het van belang dat u -zeker met warm weer- uw konijn goed in de gaten houdt. Controleer dagelijks het gebied rondom de staart. Op warme dagen bij voorkeur zelfs twee keer per dag. Ziet u maden of aangetaste huid in het staart-/liesgebied? Neem dan direct contact met ons op.

Er is ook een middel beschikbaar wat vliegen afweert en waarmee u een maden-infectie kan voorkomen met slechts één behandeling per maand. Kom langs of bel naar de praktijk voor meer informatie.

Konijn myasis

Maden infectie (myiasis) bij uw konijn