Het is natuurlijk belangrijk dat uw dier goed drinkt, maar als uw kat ineens meer gaat drinken, of plassen, kan dat een lichamelijke oorzaak hebben. Sommige van die oorzaken zijn goed te behandelen, dus als u dit opmerkt, is het raadzaam contact op te nemen. Als een dier veel drinkt, wordt de urine ook wateriger. Dit kun je meten, dus soms vragen we u om eerst urine in te leveren, zodat we kunnen controleren of veel drinken of plassen ook te veel is.
Veel voorkomende oorzaken van veel drinken en plassen bij de kat zijn:

  • Nierfalen
  • Te hard werkende schildklier
  • Suikerziekte

Er is ook een aantal veel minder vaak voorkomende oorzaken, zoals een tumor van de bijnier. Er zijn ook medicijnen die er voor kunnen zorgen dat een dier meer gaat drinken. Als we alle lichamelijke oorzaken hebben uitgesloten, kan er sprake zijn van gedrag.
Hieronder gaan we nader in op de meest voorkomende oorzaken voor meer drinken/plassen:

  • Nierfalen: een belangrijke functie van de nieren is het concentreren van de urine. Als een groot gedeelte van het nierweefsel kapot is, kunnen de nieren de urine niet meer goed concentreren. De urine wordt dan dus wateriger. Als je meer vocht verliest, ga je ook meer drinken, omdat er anders een vocht tekort ontstaat. Meer informatie over nierfalen vindt u in dit artikel.
  • Te hard werkende schildklier: Bij katten komt eigenlijk alleen een te hard werkende schildklier voor. We zien dit uitsluitend bij dieren van middelbare en oudere leeftijd. Klik hier voor meer informatie over schildklierproblemen bij de kat.
  • Suikerziekte of diabetes mellitus: komt regelmatig voor bij de kat. Meestal betreft het dieren met overgewicht, maar niet altijd. Bij suikerziekte is het bloedsuiker veel te hoog. Hierdoor komt er suiker in de urine terecht, wat wordt uitgeplast. Hiermee wordt er veel water aangetrokken, waardoor dieren meer gaan plassen.
    Kijk hier voor meer informatie over suikerziekte bij de kat.

Vragen?

Mocht u nog vragen hebben over teken, u kunt de dierenartsen bereiken tijdens het telefonisch spreekuur (maandag t/m zaterdag tussen 08.00 en 09.00) of maak een afspraak met een dierenarts op onze vestiging in Leiden of Voorschoten.

Pupd

Veel drinken bij de (oudere) kat