Uw konijn lijdt waarschijnlijk aan de ziekte E. Cuniculi. In deze brief informeren wij u over deze ziekte en de behandeling ervan.

Wat is E. Cuniculi?

E. Cuniculi ofwel Encephalitozoon Cuniculi is een parasiet die valt onder de groep protozoën. De ziekte komt regelmatig voor bij konijnen en wordt overgedragen via de urine. Een besmet moederdier geeft de aandoening vaak direct over op haar jongen. De parasiet zal vooral ontstekingen veroorzaken in de nieren en in de hersenen.

Wat zijn de verschijnselen van de ziekte?

Infecties met E. Cuniculi kunnen heel lang aanwezig zijn zonder dat uw konijn verschijnselen krijgt. De parasiet bevindt zich dan wel in de weefsels van het konijn, maar in lage concentraties. Vaak zien we dat dieren klachten krijgen na een periode van stress, waarin de weerstand van het dier wat minder wordt en de parasiet zich kan vermeerderen. Bij stressvolle situaties moet u denken aan een bevalling, een andere ziekte, een nieuw konijn in de groep of overlijden van een maatje, verhuizing etc.

De belangrijkste klachten zijn vaak veel drinken/plassen, incontinentie en hersenverschijnselen zoals veranderd gedrag, scheve hoofdhouding en omvallen.

Hoe stellen we de diagnose?

Helaas kan de ziekte nooit met 100% zekerheid worden vastgesteld. We stellen de diagnose vaak aan de hand van de verschijnselen. Er bestaat een bloedtest, waarin antistoffen worden gemeten. Dit is echter een dure test en niet geheel betrouwbaar. Wij voeren deze test dan ook meestal niet uit.

Wat is de behandeling?

De behandeling bestaat uit het geven van een anti-parasitair middel, Panacur®. Dit is een pasta, die eenmaal per dag in het bekje ingegeven moet worden. We behandelen de dieren voor 4 weken. Het medicijn zal ervoor zorgen dat de parasiet wordt onderdrukt, maar het is niet mogelijk alle parasieten te doden. Een konijn wat eenmaal besmet is, zal dit zijn leven lang blijven.

We adviseren om besmette dieren 2x per jaar voor 4 weken te blijven behandelen, om ervoor de zorgen dat de parasiet zich niet teveel kan vermeerderen. Een extra preventieve behandeling is ook aan te raden als er een stressvolle situatie aankomt. Als u bijvoorbeeld gaat verhuizen of u wilt een nieuw konijntje aanschaffen, dan is het verstandig uw besmette konijn rond die periode te behandelen. U voorkomt hiermee dat uw konijn weer klachten krijgt.

Wat is de prognose?

Een dier met milde klachten heeft vaak een goede prognose. Hoewel de klachten altijd terug kunnen komen, reageren deze dieren goed op de behandeling. Indien uw konijn al ernstige hersenverschijnselen heeft en niet meer op de pootjes kan staan, is de prognose veel minder goed. In sommige gevallen zullen wij adviseren uw dier in te laten slapen.