In veel gevallen kan bloedonderzoek ons veel informatie geven over wat er met uw dier aan de hand is. Op onze praktijk beschikken wij over maar liefst vier verschillende bloed-analyse-computers waardoor we veel bepalingen direct op de praktijk kunnen doen.

Bloedonderzoek op de praktijk

Zoals gezegd kunnen we een groot aantal bloedonderzoeken direct op de praktijk uitvoeren, zowel in Leiden als in Voorschoten. Handig, want zo hebben we snel de uitslag binnen en kan direct een behandeling ingezet worden. Voorbeelden van waardes die wij op de praktijk kunnen meten zijn:

  • Nierwaarden (ureum, creatinine, urinezuur, fosfaat)
  • Leverwaarden (ALP, GPT, GGT, bilirubine)
  • Glucose
  • Albumine
  • Rode en witte bloedcellen
  • Natrium/Kalium

Per patiënt bepalen wij welke bloedonderzoeken nuttig zijn om uit te voeren. Soms kan het nodig zijn om na een bepaalde periode het bloed weer te laten controleren.

Schildklierfunctie

Wij beschikken tevens over een analyzer die het gehalte schildklierhormoon (totaal T4) in het bloed kan bepalen. Op deze manier kunnen wij meten of uw kat mogelijk een te snel werkende schildklier heeft. Wanneer uw kat behandeld wordt voor een schildklierprobleem, kunnen wij met deze meting controleren of de dosering van de medicatie aangepast moet worden. Omdat deze bepaling op de praktijk uitgevoerd kan worden, hebben wij al snel de uitslag binnen en hoeft u niet terug te bellen voor de uitslag.

Bij honden moet het totaal T4 altijd worden gecombineerd met een andere schildklierbepaling (TSH). Daarom sturen wij het bloed van honden die verdacht worden van een te langzaam werkende schildklier, wel op naar het laboratorium.

Progesteron bepaling

Om inzicht te krijgen wanneer het ideale moment van dekken is bij de teef, kunnen we het hormoon progesteron meten. Hiermee kunnen we het moment van de eisprong nauwkeuriger te bepalen. Als u vragen heeft over deze test, verzoeken wij u om met een van onze dierenartsen te overleggen op het telefonisch spreekuur, maandag t/m zaterdag van 8.00 -9.00 uur.

Preventief bloedonderzoek

Wij doen niet alleen bij zieke dieren bloedonderzoek. Wij adviseren ook bloedonderzoek bij oudere dieren die onder narcose gaan voor een operatie of tandheelkundige behandeling. Op die manier krijgen wij meer informatie over bijvoorbeeld lever- en nierfunctie en kunnen wij eventueel onze anesthesie hierop aanpassen.

Bloedonderzoek bij een laboratorium

Niet alle bloedonderzoeken kunnen bij ons op de praktijk uitgevoerd worden omdat deze bepalingen te ingewikkeld zijn. In zo’n geval sturen wij het bloed naar een laboratorium. Het verschilt per bepaling hoe lang het duurt voordat we de uitslag binnen hebben. In de meeste gevallen is dit al binnen 24-48 uur maar het kan soms ook langer duren.

Houdt huisdieren gezond 3 Houdt huisdieren gezond 2