Narcose

Uw huisdier heeft vandaag een gebitssanering of een tandheelkundige behandeling ondergaan. Om dit goed uit te kunnen voeren is hij/zij onder narcose geweest. We hebben op de onderarm een stukje haar weggeschoren, omdat we daar een infuusje hebben geplaatst om medicatie/infuus door toe te dienen. Het kan zijn dat er nog een verbandje om de onderarm zit, dit mag bij thuiskomst verwijderd worden. Het kan dus zijn dat uw huisdier vandaag nog wat suf is. Honden kunnen, totdat ze helemaal wakker zijn, beter even aan de lijn uitgelaten worden. Bij katten is het raadzaam om ze een nacht binnen te houden.

Eten/drinken

Uw huisdier mag pas weer eten/drinken als hij/zij helemaal wakker is.

Als er veel elementen getrokken zijn, is het voor het dier prettiger als hij/zij gedurende een paar dagen zacht voer krijgt. Dit kan blikvoer zijn, daarnaast kunt u de brokken die het dier gewoonlijk krijgt overgieten met warm water en een kwartiertje laten staan om de weken. Gekookte stukjes kip of hart zijn ook aan te bevelen, want dit kan minder makkelijk in een eventuele wond gaan zitten.

Medicatie

Het kan zijn dat uw dier medicatie meekrijgt:

  • Pijnstilling; dit geven we mee als er aanleiding is om te denken dat uw dier na de behandeling wat pijn in de bek heeft.
  • Antibiotica: dit kunnen we meegeven als er bijv. andere systemische aandoeningen zijn of er veel elementen getrokken zijn.

Intuberen

Tijdens de narcose kan uw dier niet slikken. Om te voorkomen dat er speeksel/bloed/ontstekingsmateriaal vanuit de bek in de luchtpijp en de longen loopt, wordt uw dier geïntubeerd. Dit betekent dat uw dier een buis in de luchtpijp krijgt waardoor hij goed kan ademen, maar er geen viezigheid de luchtwegen inloopt. Dit zou namelijk kunnen resulteren in een longontsteking. De tube kan soms, met name bij katten de keel wel wat irriteren, waardoor uw dier na behandeling wat moeite heeft met slikken of wat schor kan klinken. Als dat het geval is, laat het dan even weten.

Controle

Bij een uitgebreide behandeling, kan het zijn, dat we u vragen om nog een keer terug te komen voor controle. Op die manier weten we zeker dat alles goed gaat.

Andere katten in huis?

Heeft u nog andere kat(ten) in huis? Dan is het raadzaam om de kat die op de praktijk geweest is voor een ingreep, even in een aparte kamer te zetten, mocht uw woning die toelaten. Ze ruiken namelijk ‘vreemd’ en dit kan ervoor zorgen dat het erg stressvol is voor de andere katten in huis, omdat die de kat niet meer kan herkennen. Katten doen namelijk heel veel met geur. Soms kan het zelfs zo erg zijn dat katten een paar dagen niks meer van elkaar moeten hebben en in het uiterste geval kan de relatie voorgoed verstoord blijven. Dit is dus te voorkomen door de kat even apart te zetten, zodat hij/zij weer haar eigen geur kan aannemen.

Vragen?

Als u nog vragen heeft over de nazorg of medicatie na de operatie kunt u  natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

Nazorg gebitssanering tandheelkundige behandeling