Aangeboren doofheid bij de kat komt niet erg vaak voor, geschat wordt dat ongeveer 1 procent van de witte katten doof is. De oorzaak is een autosomaal dominant gen. Er is een verband met de witte kleur van de vacht en de blauwe kleur van de ogen.

Welke dieren zijn verdacht?

 Witte katten met blauwe ogen zijn het meest verdacht. Rassen waarbij doofheid vaker voor komt zijn:

  • Witte Europese Korthaar
  • Foreign White
  • Witte Pers
  • Witte Britse Korthaar
  • Witte Rex

De aangeboren doofheid kan zowel eenzijdig als beiderzijds voorkomen. Als een kitten niet wakker wordt als er eetgeluiden zijn is dit vaak al verdacht van een tweezijdige doofheid. Veel moeilijker is het om een eenzijdige doofheid te ontdekken. Toch kan het erg belangrijk zijn om hierachter te komen en zeker als het dieren waar mogelijk mee gefokt gaat worden, betreft.

Diagnose doofheid:

De diagnose eenzijdige of tweezijdige doofheid is te stellen met behulp van  het toestel van BAER.

Het BAER-onderzoek

BAER staat voor: Brain stem Auditory Evoked Response. Hierbij worden geluidsimpulsen via een koptelefoon aan de te onderzoeken kat toegediend. Deze impulsen worden in het oor omgezet in elektrische impulsen. Deze elektrische impulsen worden via verschillende zenuwbanen en knooppunten getransporteerd door de hersenen.

 

Vragen?

Mocht u nog vragen hebben over doofheid bij de kat, u kunt de dierenartsen bereiken tijdens het telefonisch spreekuur (maandag t/m zaterdag tussen 08.00 en 09.00) of maak een afspraak met een dierenarts op onze vestiging in Leiden of Voorschoten.

shutterstock_69203524

 

Aangeboren doofheid