Castratie betekent het weghalen van de voortplantingsorganen (testikels of eierstokken/baarmoeder). Sterilisatie betekent het onvruchtbaar maken door middel van het afbinden van de ei- of zaadleiders. Sterilisatie is wat er bij mensen gebeurt, bij dieren wordt er eigenlijk altijd een castratie uitgevoerd. Het is dus eigenlijk onjuist om bij de poes van een sterilisatie te spreken, maar in de volksmond wordt dit vaak gedaan.

Waarom castratie bij de kater?

Het castreren van een kater heeft geen echte gezondheidsvoordelen. Wel gaan veel ongecastreerde katers vroeg of laat in huis plassen (sproeien), om hun territorium af te bakenen. Dit gedrag heeft een kater van nature, maar is in een huissituatie onhoudbaar. Daarom adviseren wij om uw kater te laten castreren. Dit doen wij vanaf 6 maanden, tenzij uw kater eerder in huis gaat plassen. In dat geval adviseren wij het zo snel mogelijk te laten doen, om te voorkomen dat het in huis plassen een gewoonte wordt.

Voor- en nadelen van castratie bij de kater

De voordelen van castreren zijn hierboven reeds beschreven. De castratie zelf is een korte ingreep, die zelden complicaties kent. Uiteraard moet uw kat hiervoor wel onder narcose. En hoewel het narcoserisico bij jonge katten heel klein is, is er altijd een risico aanwezig. Voordat uw kater onder narcose gaat, wordt het dier goed onderzocht, om het risico van de narcose zo klein mogelijk te maken.

Waarom castratie bij de poes?

Het castreren van de poes kent duidelijk wel gezondheidsvoordelen. Een gecastreerde poes kan geen baarmoederontsteking ontwikkelen. Daarnaast neemt het risico op melkkliertumoren (borstkanker) duidelijk af. Bovendien is het gedrag van een krolse kat voor de meeste eigenaren niet prettig.

Lees meer over krolsheid en castratie bij de poes in dit artikel.

Vragen?

Mocht u nog vragen hebben, u kunt de dierenartsen bereiken tijdens het telefonisch spreekuur (maandag t/m zaterdag tussen 08.00 en 09.00) of maak een afspraak met een dierenarts op onze vestiging in Leiden of Voorschoten.

shutterstock 69203524 300x300 Veelgestelde vragen

Castratie en sterilisatie