Uit alle wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat tandenpoetsen de enige effectieve manier is om tandplaque te verwijderen: daarom poetsen mensen ook elke dag hun tanden!

Tandplaque bestaat uit bacteriën en hun afvalproducten, die een filmlaagje over de tand vormen en een ontsteking van het tandvlees kunnen veroorzaken. Als tanden dagelijks op een goede manier gepoetst worden, wordt de vorming van tandplaque voorkomen en kan het tandvlees herstellen. Daarnaast kan er tandsteen ontstaan: tandsteen is tandplaque dat hard geworden is onder invloed van de mineralen in het speeksel. Tandsteen vormt ook weer een aanhechtingsplaats voor bacteriën. Begin zo vroeg mogelijk met tandenpoetsen: het doel is namelijk om aandoeningen te voorkomen! Bovendien is het gemakkelijker om een pup/kitten iets te leren dan een volwassen dier.

Tips om huisdier aan het tandenpoetsen te laten wennen

Stel uw dier op zijn/haar gemak en benader hem/haar van de zijkant, liever niet van de voorkant. Begin met een paar tanden. Het handigst is om te beginnen met de kiezen aan de zijkant, want de meeste dieren accepteren het optillen van de lip beter dan het omhoog duwen van de neus. Ga langzamerhand steeds meer tanden schoonmaken, totdat alle elementen schoongemaakt worden in 1 enkele sessie. In het begin hoeft de bek niet geheel geopend te worden. Als het dier goed toelaat dat de oppervlakken van de elementen aan de zijkant goed gepoetst worden, kan geprobeerd worden de bek te openen. Poets dan de binnenkanten van de elementen ook. Beloon het dier na afloop! Dus geef hem/haar iets lekkers, speel een spelletje of ga wandelen.

Hoe vaak moet ik de tanden van mijn huisdier poetsen?

Het heeft alleen zin om te beginnen met tandenpoetsen als het elke dag gebeurt! Vaker poetsen leidt vaak alleen maar tot beschadiging van het tandvlees.

Tandenborstels

Om te beginnen kunt u een ‘rubberen vingerborstel’ gebruiken, maar als het dier eenmaal gewend is aan het tandenpoetsen, dan is het beter om een ‘gewone’ tandenborstel te gebruiken. Deze tandenborstels verwijderen het tandplaque namelijk beter. Het beste kunt u een zachte humane tandenborstel nemen, die qua formaat bij het dier past.

Tandpasta

Bij het tandenpoetsen is het mechanisch reinigen het belangrijkst. Poetsen met een natte tandenborstel is dus voldoende. Er zijn verschillende dierentandpasta’s op de markt met een lekker smaakje (kip/rund/wild). Om het dier aan het tandenpoetsen te laten wennen, kan het dus wel gemakkelijk zijn om hiervan gebruik te maken. Het is niet handig om humane tandpasta te gebruiken, omdat dat daar veel fluoride inzit: regelmatige inname hiervan kan toxisch zijn!

Diëten en koekjes

Er zijn heel veel producten op de markt, die als doel hebben, het dier meer te laten kauwen, waardoor er minder snel tandplaque/tandsteen zou ontstaan. Het is echter zo dat geen van deze producten zo effectief is als het poetsen van de tanden! Het kan slechts dienen als een aanvulling.

Vragen?

Mocht u nog vragen hebben over tandenpoetsen, u kunt de dierenartsen bereiken tijdens het telefonisch spreekuur (maandag t/m zaterdag tussen 08.00 en 09.00) of maak een afspraak met een dierenarts op onze vestiging in Leiden of Voorschoten.

 

h

Tandenpoetsen bij uw huisdier