Let op! Vanaf 1 april 2013 is er een nieuwe wet ingegaan die verplicht dat alle honden die vanaf die datum geboren worden, verplicht gechipt moeten worden. Is uw hond geboren vóór 1 april 2013 dan is het niet verplicht om te chippen, wij raden het echter wel aan.

Wat is chippen?

Wanneer een hond gechipt wordt, wordt met een holle naald een zeer kleine microtransponder onder de huid aangebracht. Dit kan gewoon tijdens een consult gedaan worden en uw hond hoeft niet onder narcose.

Elke chip heeft een eigen unieke code die vervolgens weer met een speciaal afleesapparaat kan worden uitgelezen.

Registratie in een databank

Op de chip zelf staat dus alleen een nummer, niet uw adresgegevens. Het is dus belangrijk dat het chipnummer in een databank aan uw gegevens wordt gekoppeld. Als u uw hond bij ons laat chippen zorgen wij ervoor dat de chip geregistreerd wordt. U heeft hier verder geen omkijken naar.

Helaas zien wij heel vaak dat honden die bij de fokker gechipt zijn, niet geregistreerd zijn bij een databank maar enkel bij de Raad van Beheer. Vervelend, want als uw hond wegloopt en teruggevonden wordt kunnen wij uw gegevens niet achterhalen. Ook gebeurt het regelmatig dat de gegevens in de databank verouderd zijn.

Twijfelt u of de chipgegevens van uw dier nog juist zijn? U kunt dit op twee manieren controleren:

  • Op de praktijk: Vraag onze assistentes of zij de chip van uw hond willen aflezen en de gegevens controleren. Als blijkt dat de chip niet geregistreerd is, of dat gegevens verouderd zijn kunnen wij dit direct voor u aanpassen.
  • Thuis: Ga naar de website www.chipnummer.nl en vul daar het chipnummer van uw hond in, dit staat in de meeste gevallen op een van de eerste pagina’s van het paspoort. Op deze website kunt u zien of de chip inderdaad geregistreerd is en of de gegevens kloppen.

Is de chip van uw dier niet geregistreerd bij een databank? Dan kunt u dat alsnog zelf doen, bijvoorbeeld bij de Nationale Databank Gezelschapsdieren ( www.ndg.nl).

Waarom chippen?

Voor alle honden die vanaf 1 april 2013 worden geboren is het verplicht om ze te laten chippen. Dit moet gebeuren voor de leeftijd van 7 weken. Daarnaast moeten ze ook in een databank geregistreerd worden, dit moet voordat de pups 8 weken oud zijn.

Ook voor honden die vanaf deze datum vanuit het buitenland komen is het verplicht om ze binnen 2 weken na aankomst in Nederland te registreren in een databank.

Maar ook bij honden (en katten) die voor deze datum geboren zijn, raden wij aan om ze te laten chippen. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Als uw hond/kat onverhoopt wegloopt en bij een asiel of dierenarts wordt gebracht kunnen wij u snel bereiken en herenigen met uw trouwe huisdier.

Bijwerkingen

In de wandelgangen en op internet gaan de wildste verhalen rond over bijwerkingen na het plaatsen van een chip. Dit is echter nooit wetenschappelijk bewezen.

Vroeger kon het nog wel eens gebeuren dat een chip na het plaatsen wat verschoof. De huidige generatie chips heeft hier geen last meer van en omdat de chip onder de huid wordt geplaatst is er geen risico op het beschadigen van organen etc. Kortom het plaatsen van een chip is compleet veilig.

Vragen?

Mocht u nog vragen hebben, u kunt de dierenartsen bereiken tijdens het telefonisch spreekuur (maandag t/m zaterdag tussen 08.00 en 09.00) of maak een afspraak met een dierenarts op onze vestiging in Leiden of Voorschoten.

Chippen