In sommige gevallen kan het zo zijn dat wanneer u met uw rashond wil fokken, er officiële röntgenfoto’s van de heupen en/of de ellebogen gemaakt moeten worden. Deze bepalingen verschillen per ras, dus neem voor de meest actuele informatie altijd contact op met de rasvereniging en/of de Raad van Beheer.

De reden dat deze officiële röntgenfoto’s gemaakt moeten worden, is omdat bij een aantal rassen er ernstige problemen aan deze gewrichten voorkomen. Deze problemen zijn voor een deel erfelijk. Vandaar dat bij bepaalde rassen eerst gekeken wordt hoe de gewrichten van de ouderdieren eruit zien, voordat u mag fokken. Niet iedere dierenarts mag officiële HD/ED foto’s maken. Een dierenarts mag dat alleen als hij of zij hiervoor bij de Raad van Beheer geregistreerd staat. Bij ons op de praktijk is een dierenarts aanwezig die bevoegd is om deze foto’s te maken.

Wat moet u als eigenaar weten als u officiële HD/ED foto’s wilt laten maken?

Leeftijd

Per ras verschilt de minimale leeftijd waarop de röntgenfoto’s voor HD en/of ED onderzoek gemaakt mogen worden. In veel gevallen is de minimale leeftijd 12 maanden, maar voor sommige rassen is de leeftijd verhoogd naar 18 maanden. Omdat deze regels kunnen wijzigen adviseren wij u altijd om contact op te nemen met de rasvereniging of de Raad van Beheer voor de meest actuele informatie

Identificatie hond

Voor de juiste identificatie dient uw dier een chip of een goed leesbare tatoeage te hebben die ook op de stamboekpapieren vermeld staat.

Identificatie eigenaar

Alleen de eigenaar die als dusdanig op het registratiebewijs vermeld staat mag de hond aanbieden voor het onderzoek. Staan de gegevens nog op naam van een andere eigenaar? Dan moet u dit eerst bij de Raad van Beheer laten wijzigen. U moet als eigenaar de formulieren ondertekenen en kunt dus niet een kennis/buurman/etc met de hond naar de afspraak laten komen.

Stamboom en registratiebewijs

Om deel te kunnen nemen aan het onderzoek moet de hond geregistreerd staan bij het NHSB en moet de eigenaar in Nederland wonen. Op de dag van de afspraak moet u de stamboom en het registratiebewijs meenemen voor controle.

Account Raad van Beheer

Het is heel belangrijk dat u voordat u bij ons komt, een account heeft aangemaakt bij de Raad van Beheer. U dient het email-adres dat u hierbij hebt opgegeven, de stamboom EN het eigendomsbewijs van de Raad van Beheer mee te nemen naar de afspraak. Deze zijn noodzakelijk voor het indienen van een beoordelingsverzoek.

Afspraak maken voor het maken van officiële HD/ED foto’s

Omdat het nemen van de röntgenfoto’s heel precies komt, moet hier extra tijd ingeroosterd worden. Daarnaast kunnen de foto’s alleen gemaakt worden als de dierenarts die hiervoor geregistreerd is, aanwezig is. Plan uw afspraak dus ruim van te voren en zorg dat u op tijd voor uw afspraak aanwezig bent. Daarnaast moet u van te voren al een account bij de Raad van Beheer aangemaakt hebben.

Locatie

De röntgenfoto’s worden in Voorschoten gemaakt omdat daar alle benodigde apparatuur staat.

Nuchter

De röntgenfoto’s moeten zeer nauwkeurig genomen worden om te voorkomen dat ze afgekeurd worden. Daarom maken wij de foto’s onder een lichte narcose. Uw hond moet dus nuchter zijn en mag op de dag van de afspraak niet eten maar wel drinken.

Kosten van het maken van officiële HD/ED foto’s

U betaalt bij ons de kosten voor het maken van de röntgenfoto’s. Daarnaast rekent de Raad van Beheer tevens kosten voor de beoordeling van de foto’s. Dit bedrag dient u aan ons te voldoen.

Uitslag

U krijgt de officiële uitslag via de Raad van Beheer te horen, zij zullen u ook het certificaat toesturen. Het is ons niet toegestaan om al een voorlopige uitslag te geven.

Checklist officiële HD/ED foto’s

In onderstaand artikel staat een checklist voor het maken van officiële HD/ED foto’s. Hierin staat vermeld waar u allemaal aan moet denken als u de officiële HD/ED foto’s wilt laten maken.

Vragen?

Mocht u nog vragen hebben over officiële HD/ED foto’s, u kunt de dierenartsen bereiken tijdens het telefonisch spreekuur (maandag t/m zaterdag tussen 08.00 en 09.00) of maak een afspraak met een dierenarts op onze vestiging in Leiden of Voorschoten.

HD foto

 

 

Officiële röntgenfoto’s van heupen en/of ellebogen (HD/ED)