Honden kunnen bepaalde stoffen uit chocolade niet zo goed verwerken, waardoor het giftig voor ze kan zijn. Hoe puurder de chocolade, hoe groter het risico. Verschijnselen kunnen variëren van onrust tot een coma. Raadpleeg dus altijd direct een dierenarts wanneer u vermoedt dat uw dier chocolade heeft gegeten.

Waarom is chocolade giftig voor honden?

Chocolade wordt gemaakt van cacao. Cacao bevat de stoffen theobromide en cafeïne. Deze stoffen kunnen niet goed verwerkt worden door het lichaam van de hond. Of de hond er ook daadwerkelijk ziek van wordt, hangt af van het gewicht van de hond en hoeveel cacao hij heeft binnengekregen. Naarmate de chocolade puurder is, bevat deze meer cacao en is daardoor gevaarlijker voor uw dier.

Is chocolade ook giftig voor katten?

Ook katten kunnen niet zo goed tegen de stoffen theobromide en cafeïne. Omdat katten vrij kieskeurig zijn qua eten, komt chocoladevergiftiging bij katten minder vaak voor.

Wat zijn de verschijnselen van chocoladevergiftiging?

De hond wordt onrustig, drinkt en plast veel en kan gaan braken. Het is mogelijk dat de hond gaat rillen en zelfs epileptische aanvallen krijgt. Bij zware vergiftiging ontstaan er hartritmestoornissen en kan de hond in coma raken. Wanneer een drachtige hond teveel chocolade eet kunnen de ongeboren pups de gifstoffen via de placenta opnemen en aan een te hoge dosis sterven. De eerste verschijnselen van chocoladevergiftiging treden meestal na vier tot twaalf uur op.

Hoe te handelen bij chocoladevergiftiging?

Wanneer uw hond (mogelijk) chocolade heeft gegeten, is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met uw dierenarts voor overleg. Houd de verpakking bij de hand en probeer een schatting te maken van de hoeveelheid die uw hond heeft binnengekregen.

Natuurlijk is voorkomen altijd beter dan genezen. Laat chocolade nooit onbeheerd op tafel staan of in openstaande tassen liggen.

Vragen?

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met onze dierenartsen tijdens het telefonisch spreekuur (maandag t/m zaterdag tussen 08.00 en 09.00)

Foto juniorconsult

Chocoladevergiftiging bij de hond