Chronische dunne-darmproblemen bij de hond zien we met regelmaat. Er zijn verschillende oorzaken voor beschreven:

  • Maldigestie
  • Malabsorptie
  • Tumoren

– Maldigestie:

Een slechte vertering van het voedsel, bijvoorbeeld door een slecht werkende pancreas (alvleesklier) of totale obstructie van de galwegen.

– Malabsorptie:

Een chronische ontsteking in de darmwand, waardoor de voedingsstoffen onvoldoende worden opgenomen

– Tumoren

 

Maldigestie:

Maldigestie betekent: een slechte vertering van het voedsel. Dit kan veroorzaakt worden door een slecht functionerende pancreas (alvleesklier) of een totale obstructie van de galwegen, waardoor er geen gal in de darm komt.

EPI: exocriene pancreasinsufficiëntie (= slecht werkende alvleesklier)

De alvleesklier produceert enzymen. Deze breken de voedingsstoffen in het voedsel af tot kleinere delen, waardoor ze gemakkelijker opgenomen kunnen worden. Het alvleeskliersap wordt via een kanaaltje naar de darm afgevoerd. Als de alvleesklier niet (goed) werkt, wordt het voedsel niet verteerd. De aandoening komt het meest voor bij de Duitse Herder.

Verschijnselen

Chronische diarree, die wisselend kan zijn, sommige dieren produceren redelijk normale ontlasting. Omdat het voedsel slecht verteerd en opgenomen wordt, produceren de honden enorme hoeveelheden ontlasting (gemiddeld 7x per dag). Dieren zijn mager, hebben vaak enorme eetlust en pica (eten allerhande dingen, gras, stenen etc). De vacht is vaak slecht, de dieren komen niet ziek over.

Diagnostiek

Meerdere bloedonderzoeken zijn noodzakelijk voor het stellen van de diagnose.

Therapie

De aandoening is goed te behandelen, een levenslange therapie is noodzakelijk.

 

Malabsorptie

De darmwand is een enorm orgaan. Door de zeer vele minuscule plooien wordt het oppervlak enorm vergroot. De functie van de darmwand is het verder verteren en opnemen van voedingsstoffen. Sommige stoffen worden niet selectief opgenomen, dus alles wat er aangeboden wordt, wordt opgenomen. Andere voedingsstoffen worden selectief opgenomen, in de hoeveelheden die op dat moment vereist zijn. Opname van bepaalde voedingsstoffen is weer gekoppeld aan de opname van andere voedingsstoffen: ze beïnvloeden elkaar. De darm is dus een uiterst complex orgaan. Indien voeding niet normaal wordt verteerd en/of opgenomen ontstaat er verstoring van het milieu, wat problemen geeft.

In de meeste gevallen gaat het om een lymfoplasmacellulaire of eosinofiele enteritis, een ontsteking van de darmwand met bepaalde witte bloedcellen.

Verschijnselen

Wisselende diarree, buikpijn, winderigheid, soms ook braken, vermageren.

Diagnostiek

De definitieve diagnose kan uitsluitend gesteld worden door pathologisch onderzoek van kleine stukjes darmslijmvlies. Om deze te verkrijgen wordt en onder narcose en video-endoscopie uitgevoerd. Hierbij wordt een lange slang, waaraan een camera bevestigd is, in de darm gebracht. Het slijmvlies kan zo bekeken worden en vervolgens worden er met een klein tangetje stukjes weefsel (1-1mm) verwijderd. Deze worden opgestuurd naar een patholoog, waar er hele dunne plakjes van worden gesneden, die onder de microscoop onderzocht worden.

Therapie en prognose

Is afhankelijk van de oorzaak en ernst van het probleem. Met een speciaal dieet en al dan niet medicatie is het probleem in veel gevallen goed onder controle te krijgen. Volledig genezen doen de meeste patiënten niet, ze zullen de rest van het leven behandeling nodig hebben (al dan niet met tussenpozen).

 

Tumoren

Tumoren in het maag-darmkanaal zijn relatief zeldzaam. Er komen tumoren voor die alleen lokaal (op een plek) in de darm groeien, deze veroorzaken in de meeste gevallen geen diarree maar obstructie. Dergelijk tumoren kunnen, mits ze niet zijn uitgezaaid, chirurgisch worden verwijderd. Andere tumoren komen diffuus (verspreid) voor, deze zijn vaker een oorzaak van diarree. Het is lastig vast te stellen hoe groot het aangetaste stuk darm is en chirurgie is vaak geen goede optie. De prognose van dergelijke tumoren is vaak slecht. De diagnostiek betreft vaak meerdere onderzoeken, waaronder een echo van de buikholte. De aard van de tumor kan alleen vastgesteld worden door middel van pathologisch onderzoek van een biopt (zie eerder).

 

Vragen over chronische dunne-darmproblemen bij de hond?

Mocht u nog vragen hebben over chronische dunne-darmproblemen bij de hond, u kunt de dierenartsen bereiken tijdens het telefonisch spreekuur (maandag t/m zaterdag tussen 08.00 en 09.00) of maak een afspraak met een dierenarts op onze vestiging in Leiden of Voorschoten.

teckel

 

Chronische dunne-darmproblemen bij de hond