De eerste nacht(en) zonder de moeder kunnen voor de pup best moeilijk zijn. Neem van te voren contact op met uw buren om uit te leggen dat uw nieuwe pup de eerste nacht(en) mogelijk wat overlast kan geven. Dit voorkomt ergernissen. 

Zorg er ’s avonds voor dat de pup al redelijk moe is, maar stop met wilde spelletjes een half uur voor bedtijd. Leg de doek of knuffel uit het nest bij de pup. Een warme kruik in handdoeken kan ook helpen de nestsituatie te simuleren.

Zorg dat de pup ’s avonds laat nog de kans krijgt om zijn of haar behoefte te doen. Om te voorkomen dat de pup zijn of haar nest moet bevuilen is het in het begin nodig de pup ook ’s nachts uit te laten. Bij de meeste puppy’s kunt u dit in ongeveer een week gaan afbouwen, ga iedere nacht iets later. Meer informatie over de zindelijkheidstraining vindt u hier.

Er is een aantal manieren om het alleen blijven in de nacht aan te leren:

  • U kunt ervoor kiezen om de pup ’s avonds in de bench te doen en zelf naar bed te gaan. Als u voor deze methode kiest zal u eventueel piepen en janken ’s nachts moeten negeren, als u de pup op dit moment aandacht geeft zal u de pup namelijk in dit gedrag bevestigen (ook negatieve aandacht is aandacht!). Met deze methode loopt u wel het risico dat vervelende ervaringen in de bench de benchtraining kunnen bemoeilijken.
  • U kunt er ook voor kiezen om de pup op de slaapkamer te laten slapen of bij de pup in de kamer te gaan slapen. In beide gevallen moet u dit gaan afbouwen in een aantal dagen. U hoeft er niet bang voor te zijn dat uw pup nooit meer alleen kan slapen als u er de eerste nachten bij blijft. Zorg dat u de mand van de pup steeds iets meer naar de uiteindelijk gewenste plek verplaatst (per nacht een stukje in de goede richting). Of ga steeds iets verder bij de pup vandaan liggen.
  • Ook nu mag u de pup eigenlijk geen aandacht geven tijdens eventueel janken of piepen, omdat u het gedrag op deze manier kan bevestigen. Maar omdat de overgang vaak erg groot is van het nest naar de nieuwe slaapplaats mag u de pup de eerste nachten wel geruststellen. Let op dat u hiermee niet te lang doorgaat, zo leert de pup namelijk dat hij door janken en blaffen aandacht krijgt.

Zorg er in alle gevallen voor dat u overdag regelmatig het “alleen blijven” oefent zodat dit ’s nachts steeds makkelijker gaat.

Vragen?

Mocht u nog vragen hebben over de eerste nacht van uw pup bij u thuis, u kunt de dierenartsen bereiken tijdens het telefonisch spreekuur (maandag t/m zaterdag tussen 08.00 en 09.00) of maak een afspraak met een dierenarts op onze vestiging in Leiden of Voorschoten.

 

  Foto juniorconsult

 

 

De eerste nacht