Cavia´s hebben tanden en kiezen die gedurende het gehele leven doorgroeien. Indien deze niet goed op elkaar afslijten, worden ze te lang en geven gebitsproblemen bij de cavia.

Oorzaken voor het niet goed afslijten zijn onder andere te weinig ruwvoer (hooi) en een verkeerde stand van de tanden of kiezen (aangeboren, trauma, tumoren). De onderkiezen van de cavia staan iets naar binnen gericht. Indien deze niet goed afslijten groeien er scherpe haken naar binnen toe, die uiteindelijk een bruggetje vormen over de tong heen. De bovenkiezen staan iets naar buiten gericht, haken zien we hier dan ook aan de buitenkant, de haken beschadigen de wang. Zowel haken als brugvorming zijn erg pijnlijk.

Symptomen

Een eerste teken van gebitsproblemen bij de cavia is minder hooi eten, in een later stadium wordt ook het krachtvoer en groenvoer niet meer gegeten. Het dier wordt mager en produceert steeds kleinere keutels. Cavia´s die niet eten gaan snel achteruit en het is dan ook belangrijk om snel in te grijpen als een dier stopt met eten.

Onderzoek

Om vast te stellen of er sprake is van een gebitsprobleem is het nodig een goede bekinspectie uit te voeren. Soms is het nodig de dieren hiervoor te sederen. Als er geen duidelijke oorzaak is gevonden voor het ontstaan van de gebitsproblemen, of als het probleem veroorzaakt wordt door een verkeerde stand, dan zal het probleem blijven optreden. Hoe vaak dit het geval is wisselt per dier.

Therapie

In de eerste plaats is het belangrijk de oorzaak van het probleem aan te pakken. Dit is echter in de meeste gevallen niet mogelijk. Een symptomatische behandeling bestaat uit het verwijderen van de haken en het inkorten van de snijtanden. Dit gebeurt onder narcose. Omdat de meeste cavia’s met gebitsproblemen slecht eten en de algemene conditie niet optimaal is voor de narcose, nemen we de dieren soms eerst een of enkele dagen op om te herstellen.

Houdt u er rekening mee dat als er niets aan de onderliggende oorzaak van het gebitsprobleem gedaan kan worden, het probleem regelmatig zal terugkeren.

Vragen?

Mocht u nog vragen hebben over gebitsproblemen bij de cavia, u kunt de dierenartsen bereiken tijdens het telefonisch spreekuur (maandag t/m zaterdag tussen 08.00 en 09.00) of maak een afspraak met een dierenarts op onze vestiging in Leiden of Voorschoten.

cavia II

 

 

 

 

 

 

 

Gebitsproblemen bij de cavia