Onderstaand artikel gaat over de sterilisatie van het konijn. Bij onze huisdieren is sterilisatie eigenlijk een verkeerde term. Dit betekent letterlijk het afbinden van de eierstokken/zaadleiders, waarbij de eigenlijke geslachtorganen in het lichaam blijven (zoals dit bij mensen gebeurt). Bij de huisdieren worden altijd de testikels en eierstokken verwijderd, de ingreep is dus in principe een castratie (ook bij het vrouwelijke dier). In de volksmond wordt de term sterilisatie wel veel gebruikt.

Waarom sterilisatie van het konijn?

  • Preventief om het ontstaan van baarmoederproblemen op latere leeftijd te voorkomen.
  • Bij afwijkingen aan de geslachtorganen (ontsteking/tumor).
  • Bij agressief gedrag naar soortgenoten of ter preventie hiervan.

Op welke leeftijd opereren?

Indien we willen voorkomen dat er problemen met de baarmoeder ontstaan is het beter om de dieren op jonge leeftijd te opereren (6maanden-2jaar). Op iets latere leeftijd kan ook, maar dan bestaat de kans dat er al veranderingen zijn opgetreden.

Hoe gaat de sterilisatie van het konijn in zijn werk?

Het konijn wordt op de operatiedag of de avond ervoor bij ons gebracht, het dier hoeft niet nuchter te zijn. De dieren worden onder narcose gebracht en geopereerd. Tijdens de operatie worden of alleen de eierstokken verwijderd, of zowel de eierstokken als de baarmoeder (dit hangt af van de conditie van de baarmoeder).

Na de operatie blijven de dieren een nacht ter observatie op de praktijk. Als de dieren goed eten mogen ze naar huis.

Zijn er risico’s aan de operatie?

Iedere narcose en iedere operatie brengt risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn bij konijnen iets hoger dan bij bijvoorbeeld katten en honden. Het risico bij een gezond, jong dier is natuurlijk wel veel lager dan bij een ouder, ziek dier.

Vragen?

Mocht u nog vragen hebben over sterilisatie van het konijn, u kunt de dierenartsen bereiken tijdens het telefonisch spreekuur (maandag t/m zaterdag tussen 08.00 en 09.00) of maak een afspraak met een dierenarts op onze vestiging in Leiden of Voorschoten.

  index

 

 

 

 

 

 

Sterilisatie (castratie) van het konijn