Er zijn vele oorzaken van huidproblemen, hieronder hebben wij deze aandoeningen verdeeld over 5 categorieën:

1. Parasieten

Parasieten kunnen op of in de huid aanwezig zijn. Vlooien en luizen zitten in de vacht. Mijten kunnen zowel op als in de huid aanwezig zijn, afhankelijk van de soort mijt en luizen kunnen gemakkelijk met het blote oog worden gezien. Mijten zijn echter veel kleiner en zijn alleen zichtbaar onder de microscoop.

2. Ontstekingen

Huidontstekingen (pyodermiën) komen vrij vaak voor. In de meeste gevallen staat de ontsteking niet op zichzelf, maar is er een onderliggende oorzaak aanwezig. Hierbij kunt u denken aan een allergie of parasieten.

3. Schimmels

Schimmelinfecties bij de hond kunnen vooral vervelend zijn, omdat een aantal schimmelinfecties over kunnen gaan op mensen. Behandeling is mogelijk, maar hier gaat vaak langere tijd overheen.

4. Algemene gezondheidsproblemen

Een enkele keer kunnen er huidproblemen ontstaan ten gevolge van algemene gezondheidsproblemen van de hond. Bijvoorbeeld bij een slecht werkende schildklier of bij leishmania, een ziekte die soms meegebracht wordt uit de gebieden rond de Middellandse zee.

5. Allergie

Een allergie is een overdreven reactie van het lichaam op een onschadelijke prikkel uit de omgeving. Denk hierbij aan stoffen in de voeding of in de lucht.

Allergieën kunnen we indelen in 4 groepen:

Atopie

Een atopie is een allergie voor stoffen die ingeademd worden. Hierbij kunt u denken aan huisstofmijten of aan grassen. Een atopie hoeft niet het hele jaar aanwezig te zijn. Met name bepaalde grassen en pollen zijn maar een deel van het jaar in de omgeving aanwezig. Het vaststellen van de diagnose kan pas na het doorlopen van een lang traject.

Contactallergie

Contactallergieën kunnen ontstaan voor zaken die met de huid in aanraking komen. Alleen dat deel van de huid wat met die bepaalde stof in aanraking komt is aangetast. U kunt hierbij denken aan een kale hals ten gevolge van een halsband of vlooienband. Deze vorm van allergie komt het minst voor.

Vlooienallergie

Een vlo brengt voordat hij bloed gaat zuigen eerst wat speeksel in de huid van de hond. Sommige dieren zijn allergisch voor dit speeksel. Door de beet van slechts 1 of enkele vlooien kan een dier met vlooienallergie een ernstige huidreactie krijgen. Indien u geen vlooien vindt op uw huisdier, wil dit nog niet zeggen dat hij/zij geen vlooienallergie heeft!

Voedselallergie

Ongeveer 15% van de allergische honden zijn allergisch voor stoffen die in de voeding zitten. Dit zegt niets over de kwaliteit van het voedsel. Is een hond allergisch voor een van de bestanddelen die in zijn normale voeding zitten, dan zal hij voortdurend last hebben van zijn huid. Een uitzondering hierop vormen de tijden waarop hij medicijnen krijgt die de allergie wegdrukken. Het diagnosticeren van voedselallergie doen we met behulp van een dieet, wat uw hond 9 weken moet eten. Hiervoor kunnen we een commercieel dieet gebruiken of zelf koken. Dit laatste is het betrouwbaarst. Als uw hond allergisch is voor voedsel, zal het huidprobleem sterk verbeteren in de periode dat het dieet gegeten wordt. Het onderzoek naar voedselallergie moet nauwkeurig worden uitgevoerd en wij zullen dit ook uitvoerig met u bespreken. Lees meer over voedselallergie in dit artikel.

Indien u meer wilt weten over allergie bij de hond, verwijzen wij naar het volgende artikel: Allergie bij de hond. 

Vragen?

Mocht u nog vragen hebben over huidproblemen bij huisdieren, u kunt de dierenartsen bereiken tijdens het telefonisch spreekuur (maandag t/m zaterdag tussen 08.00 en 09.00) of maak een afspraak met een dierenarts op onze vestiging in Leiden of Voorschoten.

Overzicht huidproblemen