Toxoplasmose bij de kat wordt veroorzaakt door een parasiet (Toxoplasma), die in een cel woekert en in allerlei weefsels voorkomt. Deze parasiet vormt cystes(blaasjes).

Bij katten is het een geslachtelijke vorm die in de darm voorkomt. Als ze de cel doorbreken komen ze in de faeces naar buiten en zien ze eruit als coccodien. Deze oocysten hebben een rijpingsfase van 2 a 3 dagen hierna zijn ze besmettelijk. De oocysten zijn zeer goed bestand tegen uitwendige invloeden en ontsmettingsfactoren. Ze kunnen in de tuin ongeveer 2 jaar overleven en gedurende deze tijd een nieuwe besmetting veroorzaken.

Besmetting toxoplasmose:

  • via rauw vlees (cystes in spierweefsel)
  • via de kat in een periode van 2 a 3 weken

Besmetting via rauw vlees:

De inactieve cystes in de weefsels( dus ook rauw vlees), kunnen de cel doorbreken en rijp worden. Als vlees en groente op het aanrecht LIGGEN zonder eerst schoon te zijn gemaakt maken, kunnen even goed besmettingen ontstaan (al bak of kook je het vlees), bijvoorbeeld tartaar of biefstuk.

Besmetting via de kat:

Katten bouwen een weerstand op als ze met Toxoplasmose in aanraking komen, zonder er ziek van te worden. Een eigenaar merkt niet wanneer een kat besmet wordt en weet dus ook niet wanneer een kat besmettelijk is. Bovendien scheiden ze maar eenmaal in hun leven in een periode van 2 a 3 weken oocysten uit. Daarna hebben ze een weerstand voor het leven. De kans dat een eigenaar besmet wordt via de kat is dus aanzienlijk kleiner dan via rauw vlees of na werk in de tuin met blote handen.

Raakt een zwangere vrouw besmet dan kan het bij ongeboren baby’s schade aanrichten. Baby’s kunnen geboren worden met oog – of hersen afwijkingen of een infectie kan leiden tot een te vroege geboorte.

Voorzorgsmaatregelen toxoplasmose:

  • elke dag de kattenbak schoonmaken
  • kat geen rauw vlees te eten geven
  • zelf dus ook geen rauw vlees eten
  • goede hygiene in de keuken met rauw vlees
  •  niet met blote handen in de tuin werken

Vragen over toxoplasmose bij de kat?

Mocht u nog vragen hebben, u kunt de dierenartsen bereiken tijdens het telefonisch spreekuur (maandag t/m zaterdag tussen 08.00 en 09.00) of maak een afspraak met een dierenarts op onze vestiging in Leiden of Voorschoten.

  shutterstock_69203524

 

Toxoplasmose bij de kat