Hieronder vindt u een aantal tips voor het urine opvangen bij de kat en het bewaren ervan. In een aantal gevallen kan het onderzoeken van een urine-monster nodig zijn bij het stellen van de diagnose bij uw kat. Bijvoorbeeld bij een blaasontsteking, maar in sommige gevallen ook bij suikerziekte of chronisch nierfalen.

Urine opvangen bij de kat

  • Sluit de kat bij voorkeur in een aparte ruimte op. De badkamer is hiervoor ideaal: mocht de kat op de tegels plassen dan kunt u de urine eventueel ook nog met een spuitje van de vloer opzuigen.
  • Verwijder het kattengrit uit de bak en maak deze goed schoon met heet water.
  • Vul de bak met speciale niet absorberende korrels (KatKor®, te verkrijgen op de praktijk) of een in repen gescheurde plastic zak. Op deze manier heeft de kat nog wel materiaal om te graven, maar kan de urine gemakkelijk verzameld worden. Papiersnippers in de bak hebben als nadeel dat ze als een filter kunnen werken waardoor het urine onderzoek niet geheel betrouwbaar is.

Lukt het opvangen van urine bij de kat niet thuis, dan kunt u de kat ook langsbrengen op de praktijk. Wij zorgen dan voor het opvangen van de urine.

In sommige gevallen is het nodig om steriel urine uit de blaas af te nemen. Dit kan enkel op de praktijk door een dierenarts gedaan worden.

Bewaren van de urine

  • Gebruik altijd een schoon en goed afsluitbaar potje. U kunt gratis een leeg potje op de praktijk afhalen.
  • Breng de urine het liefst zo snel mogelijk naar de praktijk. Mocht dit niet lukken, zet de urine dan tot die tijd in de koelkast
  • Noteer uw naam, adres en de naam van uw dier op het potje op een apart briefje. Als u een leeg potje op de praktijk afhaalt kunt u ook aan de assistentes vragen of ze er alvast een sticker met de gegevens van uw kat op plakken.

Uitslag

U kunt de volgende dag (uitgezonderd zon- en feestdagen) tussen 08.00 – 09.00 op het telefonisch spreekuur bellen voor de uitslag van het urine onderzoek.

Vragen?

Mocht u nog vragen hebben over het urine opvangen bij de kat, u kunt de dierenartsen bereiken tijdens het telefonisch spreekuur (maandag t/m zaterdag tussen 08.00 en 09.00) of maak een afspraak met een dierenarts op onze vestiging in Leiden of Voorschoten.

rode kat

 

Urine opvangen bij de kat