Vaccinatie

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom adviseren wij om uw kitten tegen een aantal ziektes te laten inenten ofwel vaccineren. Wij vaccineren standaard tegen niesziekte en kattenziekte.

Omdat de vaccinaties na één keer nog onvoldoende werken, moet deze na 3 weken herhaald worden. Kittens dienen op 9 en op 12 weken gevaccineerd te worden. Tijdens de vaccinatie wordt uw kitten ook lichamelijk onderzocht op ziektes en aangeboren aandoeningen.

 

9 weken 12 weken 1 jaar 2 jaar 3 jaar 4 jaar
Niesziekte x x x x x x
Kattenziekte x x  x  x

 

Indien het kitten naar het pension gaat, kan het zijn dat we een aanvullende vaccinatie moeten geven. Deze vaccinatie, tegen Bordetella, bestaat uit een druppel in de neus. Voor de meeste kattenpensions is deze vaccinatie echter (nog) niet verplicht. Het is wel altijd verstandig om dit vooraf na te vragen. De Bordetella-vaccinatie is één jaar geldig.

Indien u met uw kat naar het buitenland gaat dient uw kat gevaccineerd te zijn tegen Rabiës ofwel hondsdolheid. Daarnaast zijn een chip en een Europees dierenpaspoort verplicht. De Rabiësvaccinatie is 3 jaar geldig.

Ontwormen

Kittens kunnen al via de moedermelk besmet worden met spoelwormen. Daarnaast kunnen ze de spoelwormeitjes binnenkrijgen via de omgeving. Het is belangrijk om kittens goed te ontwormen. Vraag bij de fokker even na wat er al aan ontworming is gegeven. Hiervoor zijn verschillende methodes. Ons advies is om kittens tegelijk met de eerste vaccinatie te laten ontwormen. Wij gebruiken hiervoor een pipet in de nek, welke een maand lang werkt. Indien er dode wormen in de ontlasting worden uitgescheiden, is het verstandig deze ontworming na een maand te herhalen.

Vervolgens adviseren wij om buitenkatten 2x per jaar en binnenkatten 1x per jaar te ontwormen met Profender (pipet in de nek, welke een maand werkt tegen spoelwormen en lintwormen). U kunt ook ontwormen met een pasta of tablet, deze werken slechts 1 dag en uw kat dient hiermee dan ook 4x per jaar te worden ontwormd

Vragen?

Mocht u nog vragen vaccinatie en ontworming, u kunt de dierenartsen bereiken tijdens het telefonisch spreekuur (maandag t/m zaterdag tussen 08.00 en 09.00) of maak een afspraak met een dierenarts op onze vestiging in Leiden of Voorschoten.

kitten

 

Vaccinatie en ontworming van uw kitten