Vanaf 1 april 2013 geldt dat bij alle honden die vanaf die datum worden geboren, chippen verplicht is geworden. De chip moet voor de leeftijd van 7 weken geplaatst worden en voor de leeftijd van 8 weken moeten dieren geregistreerd worden bij een door het Ministerie van Economische zaken aangewezen databank. Honden die geïmporteerd worden, moeten binnen 2 weken na aankomst in Nederland geregistreerd worden.

In de databank wordt het chipnummer gekoppeld aan de adresgegevens van de hond en zijn eigenaar. Bij een verhuizing of als de hond een nieuwe eigenaar krijgt, moeten de gegevens in de databank worden aangepast. Als de hond overlijdt, moet hij worden uitgeschreven.

Deze maatregelen zijn ingesteld zodat de overheid op deze manier de malafide en illegale hondenhandel kan opsporen en aanpakken. Daarnaast heeft het chippen én juist registreren ook belangrijke voordelen voor de hond en zijn baas. Mocht de hond onverhoopt weglopen en weer gevonden worden, dan kan hij dankzij de chip en de registratie snel bij de baas worden teruggebracht.

Vragen?

Mocht u nog vragen hebben over chippen, u kunt de dierenartsen bereiken tijdens het telefonisch spreekuur (maandag t/m zaterdag tussen 08.00 en 09.00) of maak een afspraak met een dierenarts op onze vestiging in Leiden of Voorschoten.

 

Chippen van honden verplicht vanaf 1 april 2013