Baarmoederproblemen bij het konijn komen regelmatig voor. De meest voorkomende baarmoederproblemen worden hieronder besproken:

Baarmoederontsteking:

Een baarmoederontsteking, ook wel endometritis of pyometra genoemd, wordt veroorzaakt door bacteriën. Deze komen via de vagina in de baarmoeder terecht en kunnen daar voor een ontsteking zorgen. De ziekte kan zich snel en ernstig ontwikkelen, maar ook langdurig aanwezig zijn zonder dat het konijn een zieke indruk maakt. Vaginale uitvloeiing, anorexie (slecht eten), sloom zijn, zwakte en een dikkere buik zijn verschijnselen die gezien kunnen worden.

Diagnostiek

De diagnose wordt gesteld op basis van klinische verschijnselen, buikpalpatie (het goed doorvoelen van de buik) en een echo van de buik. Hierbij wordt gekeken naar de grootte van de baarmoeder, de dikte en vorm van het slijmvlies en de inhoud.

Therapie

Omdat ontstekingen bij konijnen vaak erg slecht reageren op antibiotica, is een operatie, waarbij de baarmoeder en de eierstokken worden verwijderd, de enige mogelijke therapie. Zie hiervoor

 Preventie

Om te voorkomen dat uw konijn een baarmoederontsteking krijgt,  raden wij sterk aan vrouwelijke konijnen te laten steriliseren!

 

Baarmoedertumoren

Baarmoedertumoren (baarmoederkanker) komen bij konijnen zeer veel voor. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de ziekte bij 50-80% van de konijnen boven de 4 jaar oud voorkomt. De tumor groeit aanvankelijk alleen in de baarmoeder, maar in veel gevallen zaait de tumor uit naar de longen, lever of botten. Uitzaaiingen ontstaan gemiddeld na 1-2 jaar. De verschijnselen kunnen bestaan uit verminderde vruchtbaarheid, bloederige urine, vaginale uitvloeiing. In een later stadium worden ook sloomheid, anorexie en benauwdheid (t.g.v. de uitzaaiingen in de longen) gezien.

Diagnostiek

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen, buikpalpatie en een echo van de buik. Bij het maken van de echo wordt ook gekeken of er uitzaaiingen te zien zijn in o.a. de lever. Het is tevens aan te raden om een röntgenfoto van de longen te laten maken, om te bekijken of er uitzaaiingen zijn. Hierbij moet men er rekening mee houden dat heel kleine uitzaaiingen of de echo/foto niet te zien zijn.

Therapie

De enige therapie is een operatie, waarbij de eierstokken en de baarmoeder worden verwijderd. Hierbij is het van belang dat er nog geen uitzaaiingen naar andere organen zijn, een operatie geeft in dat geval geen genezing. Zie hiervoor (Link naar ster konijn?) \

Preventie

Om te voorkomen dat konijnen baarmoedertumoren krijgen raden wij sterk aan vrouwelijke konijnen voor het 2e levensjaar te laten steriliseren!

 

Vragen?

Mocht u nog vragen hebben over baarmoederproblemen bij het konijn, u kunt de dierenartsen bereiken tijdens het telefonisch spreekuur (maandag t/m zaterdag tussen 08.00 en 09.00) of maak een afspraak met een dierenarts op onze vestiging in Leiden of Voorschoten.

 

 

 

 

 

 

 

 

Baarmoederproblemen bij het konijn