Bij veel diersoorten komen lintwormen voor. De volwassen lintwormen leven in de darm en kunnen daar soms beschadigingen geven. Verder gebruiken ze nogal veel vitamine B, zodat het mogelijk is dat de gastheer hieraan een tekort krijgt (mager worden door lintwormen is een fabeltje).

Een lintworm is tweeslachtig. Dit betekent dat hij zich zelf kan voortplanten. Zit de baarmoeder van een lintworm vol met eitjes dan stoot hij de baarmoeder af, die dan uit de anus naar buiten kruipt (dit ziet eruit als een made). Als zo’n eipakketje buiten het lichaam komt dan droogt het vaak in en ziet het eruit als een rijstkorrel. Een eipakketje bevat ongeveer 30 eitjes.

Lintwormen hebben altijd twee gastheren. In de eigenlijke gastheer zit de volwassen worm. In de tussengastheer zit de zogenaamde blaasworm ( te zien als kleine of grote blaasjes). De tussengastheer van de kattenlintworm is de vlo. Vlooienlarven die leven op de vloer, onder de vloerbedekking, in kieren en spleten en voeden zich daar met huidschilfers en anderen eetbare zaken en zo kunnen ze ook een lintwormei opeten. Vangt de kat zo’n besmette vlo dan krijgt de kat een lintworm.

Bestrijding

Naast het doodmaken van de lintwormen in het dier is het belangrijk:

1. de vlooien te bestrijden

2. zo goed mogelijk de eipakketjes te verwijderen

Soms is het erg moeilijk (met name bij de kat) het lintwormprobleem goed op te lossen doordat er veel besmette vlooien in de omgeving zijn. Doordat een kat dan zich herbesmet komen er in de omgeving steeds weer nieuwe eipakketjes. Is dit het geval dan adviseren wij eenmaal per maand een lintwormpil aan de kat te verstrekken dit gedurende een half jaar, en tevens veel jacht te maken op de vlooienlarven.

Vragen over lintwormen?

Mocht u nog vragen hebben, u kunt de dierenartsen bereiken tijdens het telefonisch spreekuur (maandag t/m zaterdag tussen 08.00 en 09.00) of maak een afspraak met een dierenarts op onze vestiging in Leiden of Voorschoten.

shutterstock_69203524

 

 

Lintwormen