Hartfalen bij de hond is de toestand waarbij het hart niet meer kan voldoen aan de behoefte van het lichaam. Dit betekent dat de organen niet meer voldoende van bloed worden voorzien of dat de bloedstroom en bloeddruk in verschillende delen van het lichaam zo afwijkend worden dat er bijvoorbeeld vocht ophoopt op plaatsen waar dit niet hoort. Denk hierbij aan de buikholte, in de longen (longoedeem) of achter de longen. Hartfalen is het eindstadium van alle hartziekten. Daarom ziet hartfalen er ook niet bij elke patiënt hetzelfde uit en zal de therapie per patiënt verschillen.

Wat zijn de symptomen van hartfalen bij de hond?

Zoals hierboven reeds vermeld ziet hartfalen bij de hond er niet altijd hetzelfde uit. Wel zijn er grofweg 2 groepen te onderscheiden:

Groep 1: Bij deze groep is de bloeddruk in het hart en daardoor in de longvaten dusdanig veranderd, dat er longoedeem optreedt en soms vocht ophoopt achter de longen. Bij deze dieren zullen benauwdheid en hoesten de belangrijkste verschijnselen zijn.

Groep 2: Bij deze groep is een onvoldoende pompfunctie van het hart hetgeen wat zorgt voor de symptomen. De organen en spieren (van met name de achterpoten) krijgen onvoldoende bloed, waardoor er zwakte optreedt (door de poten zakken, niet meer op kunnen staan). Het uithoudingsvermogen is vaak slecht, de poten kunnen koud zijn.

Welke onderzoeken gaan wij bij uw huisdier uitvoeren?

Dit hangt af van de patiënt. We zullen altijd beginnen met een lichamelijk onderzoek. Op basis hiervan besluiten we wat het volgende onderzoek wordt. In de meeste gevallen zullen we eerst een röntgenfoto van de borstholte maken. Hierbij kunnen we de grootte van het hart inschatten en zien of er sprake is van longoedeem en/of vocht in de bortstholte.

Indien er niet eerder een echografisch onderzoek van het hart gedaan is, zullen we dit uitvoeren. Met behulp van de echo kan onder andere de functie, grootte en vorm van het hart bekeken worden. Daarnaast zullen we alle hartkleppen bekijken. Bij de meeste hartpatiënten zullen we vervolgens een hartfilmpje (ECG) maken en de bloeddruk meten.

Hartfalen is het eindstadium van een hartziekte. Betekent dit dat u uw huisdier op korte termijn moet laten inslapen?

Nee!! Hartfalen is een eindstadium, maar dit is in vele gevallen omkeerbaar. Aan het onderliggende hartprobleem kunnen we in vaak niets doen (er worden in Nederland nog geen kunsthartkleppen geïmplanteerd bij huisdieren), maar met medicatie zullen heel veel patiënten nog een goed leven kunnen hebben. Hoe lang dit nog is en welke medicijnen u meekrijgt, hangt af van het hartprobleem.

Welke behandeling krijgt mijn huisdier?

In de meeste gevallen zal het gaan om het toedienen van tabletten en/of drankjes. De meeste hartpatiënten die eenmaal in hartfalen zijn geweest krijgen meerdere medicijnen tegelijk toegediend. Dit kan in het begin wat overweldigend zijn, maar het is uiteindelijk het beste voor uw huisdier.

Vragen over hartfalen bij de hond?

Mocht u nog vragen hebben, u kunt de dierenartsen bereiken tijdens het telefonisch spreekuur (maandag t/m zaterdag tussen 08.00 en 09.00) of maak een afspraak met een dierenarts op onze vestiging in Leiden of Voorschoten.

 

 

Hartfalen bij de hond