De pancreas of alvleesklier is een klein orgaantje voorin de buik. De alvleesklier heeft twee functies. Één deel maakt het hormoon insuline, wat een belangrijke rol speelt bij de regulatie van het bloedsuiker. Een ander deel van de klier maakt enzymen, welke via een klein kanaaltje in de darm worden afgegeven. Deze enzymen helpen bij het verteren van voedsel. Omdat de enzymen vrij agressieve stoffen zijn, worden ze door het lichaam in een soort pakketjes vervoerd naar de darm. Deze pakketjes worden pas in de darm geactiveerd. De enzymen breken het voedsel af tot kleinere delen, die door het lichaam kunnen worden opgenomen.

Wat is pancreatitis?

Pancreatitis is een ontsteking van de alvleesklier. De ontsteking wordt niet veroorzaakt door bacteriën. Om een of andere reden worden de pakketjes met enzymen al in de alvleesklier zelf geactiveerd, waar de enzymen de cellen van de alvleesklier zelf gaan afbreken, dit geeft een ontstekingsreactie. De oorzaak van dit probleem bij de kat is meestal niet bekend. Bij mensen wordt het vaak veroorzaakt door drankgebruik, bij honden vaak door het eten van een zeer vette maaltijd (leegeten frituurpan bijvoorbeeld).

Wat zijn de symptomen?

De symptomen van pancreatitis zijn erg uiteenlopend. De ontsteking kan zowel acuut als chronisch zijn. De acute vorm is vaak heftig: koorts, braken, heftige buikpijn en de dieren zijn meestal heel erg ziek. De chronische vorm kan moeilijk op te merken zijn. Soms zijn katten alleen ‘niet zichzelf’, zonder dat u als eigenaar precies kunt aangeven wat er scheelt.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Via een bloedonderzoek.

Wat is de behandeling?

Omdat we in de meeste gevallen de oorzaak van het probleem niet weten is de behandeling symptomatisch en ondersteunend. De belangrijkste maatregel is het geven van een licht verteerbaar en vetarm dieet, om de alvleesklier zo min mogelijk te stimuleren. Als een dier braakt of verminderde eetlust heeft schrijven we iets voor tegen de misselijkheid en het braken. Bij dieren die pijnklachten hebben schrijven we pijnstilling voor. In acute, erg zieke gevallen kan een opname noodzakelijk zijn, waarbij we de dieren infuus geven en eventueel via een sonde voeding kunnen geven.

Wat is de prognose?

De meeste dieren met een acute ontsteking genezen volledig. De dieren met een chronische ontsteking genezen vaak niet geheel. De ontsteking blijft dan op een laag pitje aanwezig en kan af en toe verergeren. Deze dieren houden we op het dieet en behandelen we op het moment dat dit nodig is. Hoe vaak de klachten terugkomen is niet te voorspellen. Sommige dieren hebben eens in de 2-3 jaar klachten, andere dieren een paar keer per jaar en bij sommige katten krijgen we de aandoening helemaal niet onder controle. Dit laatste is echter zeldzaam.

Vragen?

Mocht u nog vragen hebben, u kunt de dierenartsen bereiken tijdens het telefonisch spreekuur (maandag t/m zaterdag tussen 08.00 en 09.00) of maak een afspraak met een dierenarts op onze vestiging in Leiden of Voorschoten.

 

Pancreatitis bij de kat