Het is voor zowel u als voor de hond erg belangrijk dat u tijd besteedt aan een goede socialisatie van de pup. Een pup moet leren omgaan met mensen, honden, andere dieren en verschillende omgevingen. 

Socialisatie

Socialisatie begint al in het nest en verloopt in verschillende fases. Deze zijn:

•De Nestfase (1 tot 3 weken): De eerste drie weken bestaat voor de pup uit eten en slapen. Deze fase wordt volledig besteed aan groeien. Rond de 13e dag gaan de oogjes open, ze gaan echter pas zien rond de 18e dag. Ook beginnen ze rond die tijd dingen uit de omgeving te horen.

•Overgangsfase (3 tot 4 weken(: In de derde en vierde week gaat de pup het nest verlaten. Alle zintuigen zijn nu goed ontwikkeld en de pup begint met het eten van vast voedsel.

•Inprentingfase (8 tot 12 weken): Dit is een belangrijke fase waarin de pup onder andere leert om correct met zijn soortgenoten om te gaan. Een gebrek aan ervaringen en contact kan op latere leeftijd niet meer hersteld worden en ervoor zorgen dat de hond probleemgedrag gaat vertonen.

•Gewenning omgevingsfase (12 – 16 weken): In de gewenningsfase leert de pup zijn omgeving verkennen. Dus ziet een pup in deze periode nauwelijks andere honden en/of mensen dan zal hij de rest van zijn leven angstig zijn voor honden en/of mensen omdat hij deze niet kent. Het is erg belangrijk dat een pup in de leeftijd van 8 tot 12 weken heel veel indrukken op doet. Leer de hond kennis maken met mensen (kinderen, mannen, vrouwen, mensen met bijvoorbeeld een pet of baard), andere dieren, auto’s, fietsers.

Wilt u later uw hond meenemen naar bijvoorbeeld een manege zorg er dan voor dat uw pup in aanraking komt met paarden. Het hoeft maar heel kort te zijn en uw pup moet het als positief ervaren. Honden die niet goed gesocialiseerd worden kunnen voortaan angstig blijven reageren op situaties.

Het kan natuurlijk gebeuren dat uw pup van een nieuwe situatie schrikt. Het is heel belangrijk dat u op dat moment de hond niet oppakt of troost want u bevestigt hierdoor zijn angst. Doorlopen dus, als de pup met u meekomt, kunt u een beloning geven bijvoorbeeld in de vorm van een bemoedigend woordje.

Als laatste is er de rangorde fase: In deze fase leert uw hond door middel van spelletjes zijn plaats in de roedel (uw gezin) kennen. De plaats van uw hond in uw gezin moet altijd de laagste plaats van de roedel zijn! Tijdens het spelen is het goed voor het zelfvertrouwen van uw pup om af en toe een spelletje te winnen. Hierbij is het belangrijk dat u altijd het laatste spelletje wint en afrond.

In een roedel mag een pup tot de leeftijd van 12 weken ongestoord bij iedereen mee eten, tijdens de rangorde fase is dit afgelopen en moet hij netjes op zijn beurt wachten. Sommige honden vertonen baknijd (zijn agressief als u aan de voerbak wilt komen) dit kunt u voorkomen door in de rangorde fase af en toe de bak van uw pup weg te halen en er dan iets lekkers bij te doen.

Pupcursus

Het volgen van een pupcursus is een goede manier om de pup te socialiseren en een begin te maken met het aanleren van de basiscommando’s. Vaak bieden hondenscholen ook vervolgcursussen aan, dit is een leuke manier om met de hond bezig te zijn en de hond te trainen.

Vragen?

Mocht u nog vragen hebben over socialisatie en training, u kunt de dierenartsen bereiken tijdens het telefonisch spreekuur (maandag t/m zaterdag tussen 08.00 en 09.00) of maak een afspraak met een dierenarts op onze vestiging in Leiden of Voorschoten.

Foto juniorconsult

 

 

 

Socialisatie en training