Teken behoren tot de spinachtigen. Er bestaan op de hele wereld veel verschillende soorten teken. De meest voorkomende teek in Nederland (Ixodus ricinus) heeft 3 keer, als larve, nymfe en volwassen teek, een gastheer nodig. Als gastheer kunnen verschillende diersoorten dienen, zoals wilde zoogdieren, vogels, huisdieren en ook de mens.

Uit de eitjes komen hele kleine larfjes met 6 poten die bloed zuigen en vervellen. Daarna ontstaat de nymfe met 8 poten die zich ook weer voedt met bloed en vervelt tot volwassen teek. De volwassen teken paren op de gastheer, waarna de wijfjes zich in een week volzuigen met bloed en van de gastheer afvallen, waarna ze duizenden eitjes leggen en sterven. Teken klimmen in grassprieten en struiken en wachten op een geschikte gastheer en zullen zich dan daarop hechten. Door de trillingen die de mogelijke gastheer veroorzaakt en door de uitgeademde CO2 van het dier, worden de teken actief. Ze zijn voornamelijk actief in vochtige klimaatomstandigheden (voorjaar en herfst). De Ixodus ricinusteek kan de ziekte van Lyme overbrengen op mensen en dieren.

Een andere teek, die af en toe in Nederland wordt gezien, is de teek Dermacentor reticularis. Deze teek komt voor in tropische en subtropische gebieden. Deze teek kan de ziekte Babesia overdragen. De meeste honden met deze ziekte zijn in het buitenland geweest, maar er bestaat dus een kleine kans dat uw hond deze ziekte in Nederland oploopt!

Er bestaan nog andere ziektes die door teken worden overgedragen, maar deze kunnen uitsluitend in het buitenland worden opgelopen. Als u op vakantie gaat in een gebied waar veel teken zijn dient u uw hond iedere dag te controleren op teken of de hond preventief beschermen met een Scalibor® halsband of Prac-tic®. Met deze middelen kan uw hond af en toe nog door een teek gebeten worden maar de teek wordt gedood voordat deze de tijd heeft gehad om de ziekte over te dragen. Daarnaast is er onlangs een vaccinatie beschikbaar gekomen die uw hond beschermt tegen de ziekte van Lyme, lees hier meer hierover.

Vragen?

Mocht u nog vragen hebben over teken, u kunt de dierenartsen bereiken tijdens het telefonisch spreekuur (maandag t/m zaterdag tussen 08.00 en 09.00) of maak een afspraak met een dierenarts op onze vestiging in Leiden of Voorschoten.

 

Teken algemeen