Babesiose wordt veroorzaakt door het eencellige organisme (protozo), Babesia canis, deze organismen leven in de rode bloedcellen. 

Babesiose wordt overgedragen door besmette teken. Niet alle tekensoorten zijn geschikt voor het overbrengen van Babesiose. In Europa is maar een tekensoort bekend die als overbrenger kan fungeren, Dermacentor reticularis. Deze teek komt voor in tropische en subtropische gebieden., maar wordt af en toe ook in Nederland gezien. De meeste gevallen van Babesia die wij zien, zijn honden die in het in Zuid-Europa zijn geweest, maar niet altijd!! Dus de kans dat een hond in Nederland wordt besmet met babesia is dan ook erg klein. Voor de goede orde, babesiose komt alleen voor bij honden en kan niet worden overgedragen op mensen.

Verloop van de ziekte Babesiose

Vanaf het moment dat een teek zich vasthecht op de hond duurt het ongeveer 3 dagen voordat de ziektekiemen worden overgedragen. De ziektekiemen dringen door in de rode bloedcellen en gaan zich daar vermenigvuldigen, dit zorgt ervoor dat de rode bloedcellen openbarsten of worden afgebroken door het lichaam. Dit proces verloopt vrij snel, er ontstaat binnen korte tijd een ernstige bloedarmoede. De eerste symptomen van babesiose worden 10-20 dagen na de beet van de teek gezien.

Symptomen Babesiose

Dieren met Babesia vertonen meestal hoge koorts. Daarnaast is er sprake van een in ernst toenemende bloedarmoede, waardoor de dieren sloom en zwak zijn en door de poten kunnen zakken. Een van de meest opvallende symptomen is sterk rood tot bruin verkleurde urine. Door het stuk gaan van de rode bloedcellen, komt de bloedkleurstof in de bloedbaar terecht en wordt uitgeplast. Uiteindelijk zullen de organen (onder andere de lever en de nieren) door zuurstofgebrek minder goed gaan functioneren en kan het dier in shock raken. Een hond met Babesia zal zonder ingrijpen vaak overlijden!

Voorkomen

Babesiose komt voor in tropische en subtropische klimaten; Afrika, Azië, Zuid Europa, Rusland, centraal en zuid Amerika en een gedeelte van de Verenigde Staten. Dit zijn gebieden waar teken voorkomen die Babesiose kunnen overbrengen. In Europa zijn dit de gebieden rond de Middellandse Zee, maar ook in meer noordelijk gelegen delen van Frankrijk komt Babesia veel voor. k in Nederland niet overleven. Het is wel zo dat soms besmette teken meegenomen kunnen worden uit vakantie gebieden. Deze teken kunnen hier dan eventueel nog dieren besmetten alvorens te sterven. Overleg voor u op vakantie gaat met de dierenarts of het noodzakelijk is uw hond tegen teken te beschermen. Als u op vakantie gaat in een gebied waar veel teken zijn dient u uw hond iedere dag te controleren op teken of de hond preventief beschermen met een Scalibor® halsband of Prac-tic®. Met deze middelen kan uw hond af en toe nog door een teek gebeten worden maar de teek wordt gedood voordat deze de tijd heeft gehad om de ziekte over te dragen.

Behandeling

Er zijn goede medicijnen voor Babesiose, als een dier op tijd behandeld wordt is het meestal vrij snel weer genezen.

Vragen?

Mocht u nog vragen hebben over Babsiose, u kunt de dierenartsen bereiken tijdens het telefonisch spreekuur (maandag t/m zaterdag tussen 08.00 en 09.00) of maak een afspraak met een dierenarts op onze vestiging in Leiden of Voorschoten. rp_Foto-juniorconsult-300x192.jpg

 

Babesiose