De lever is een belangrijk orgaan met diverse functies. Wanneer deze functies verstoord worden kan uw hond bepaalde ziekteverschijnselen vertonen. In dit artikel bespreken we naast de belangrijkste functies van de lever ook de diverse onderzoeksmogelijkheden die we op de praktijk hebben.

Functies van de lever

1. Een van de belangrijkste functies van de lever is het verwijderen van afvalstoffen uit het bloed. Zo ontstaan bij het verteren van eiwitten uit het voer de afvalstof ammoniak. Omdat deze stof in hoge concentraties giftig kan zijn haalt de lever deze stof uit het bloed en zet het om naar de stof ureum. Deze stof wordt vervolgens weer door de nieren uitgescheiden via de urine. Daarnaast haalt de lever ook lichaamsvreemde stoffen, zoals medicatie, uit het bloed.

2. Daarnaast haalt de lever ‘oude’ rode bloedcellen uit de bloedsomloop wanneer ze ‘versleten’ zijn. Van deze oude bloedlichaampjes maakt de lever de gal. Deze gal wordt opgeslagen in de galblaas waar het gebruikt wordt voor de vertering van voedsel. De galkleurstof die in dit proces ontstaat wordt bilirubine genoemd. Wanneer de lever onvoldoende functioneert kan deze galkleurstof in de bloedbaan terechtkomen. Als dit proces wat langer aan de gang is treedt er geelzucht op.

3. De lever produceert diverse stoffen die een rol spelen bij de bloedstolling. Bij ernstige en/of langdurige leverproblemen kunnen daardoor dus problemen met de bloedstolling optreden.

4. De lever speelt een belangrijke rol bij de verwerking van vetten.

Onderzoeksmogelijkheden lever

Als we het vermoeden hebben dat er mogelijk een probleem is met de lever of de leverfunctie zijn er diverse onderzoeken die wij op de praktijk kunnen uitvoeren.

Bloedonderzoek

Dit is in de meeste gevallen de eerste stap. In het bloed kunnen we diverse bepalingen uitvoeren waardoor we een idee krijgen over er beschadiging van de levercellen is opgetreden en of sprake is van een verminderde leverfunctie. Daarnaast kunnen we door het meten van de hoeveelheid galkleurstof (billirubine) ook een indicatie krijgen over de leverfunctie.

De meeste van deze bepalingen kunnen wij direct op de praktijk uitvoeren. Voor een enkele bepaling moeten wij het bloed opsturen naar een laboratorium of moet u voor een meting door naar een specialist. Dit laatste is echter zeer zelden het geval.

Echo

Met de echo kunnen wij de structuur van de lever in beeld te brengen. Het is dan mogelijk de grootte van de galblaas, de grootte van de galgangen en eventuele afwijkingen van de bloedvaten in beeld te brengen. Soms is het ook mogelijk om een tumor op deze manier te diagnosticeren maar soms zijn hier biopten voor nodig.

Biopsie

In sommige gevallen kan het nodig zijn om voor een goede diagnose biopten van de lever te nemen. We halen in dat geval enkele cellen of een klein stukje weefsel uit de lever en sturen dit op naar de patholoog. Aan beide methodes zitten voor- en nadelen. De dierenarts zal deze bespreken en u adviseren welke methode de voorkeur heeft.

Vragen?

Mocht u nog vragen hebben, u kunt de dierenartsen bereiken tijdens het telefonisch spreekuur (maandag t/m zaterdag tussen 08.00 en 09.00) of maak een afspraak met een dierenarts op onze vestiging in Leiden of Voorschoten.

beagle

 

 

Algemene informatie over de lever en lever-onderzoek