Wat in de volksmond een maagtorsie wordt genoemd, is eigenlijk een afkorting voor voor  ‘maagdilatatie-volvolussyndroom’.  Dit wil zeggen een uitzetting en draaiing van de maag. Er kan in enkele gevallen ook alleen sprake zijn van een dilatatie, zonder dat de maag hierbij draait.

Wat gebeurt er bij een maagtorsie?

Bij een maagtorsie treedt er in eerste instantie een dilitatie op van de maag: de maag zet uit, doordat er een abnormale hoeveelheid gas in de maag aanwezig is. Hierbij kan de maag zijn normale positie behouden (maagdilatatie) of draaien (maagtorsie). Door de draaiing worden de in- en uitgang van de maag geblokkeerd. Hierdoor kan de maaginhoud niet meer de darm in en meestal ook niet uitgebraakt worden. De maag wordt hierdoor steeds groter. Daarnaast worden door de draaiing de bloedvaten ook beklemd. De aanvoerende bloedvaten (arteriën) blijven nog langer open omdat de bloeddruk daar veel hoger is, maar het bloed kan niet   meer wegstromen. Hierdoor ontstaat sterke stuwing. Door de grootte van de  maag, worden de grote bloedvaten in de buik ook dichtgedrukt, waardoor er minder bloed naar het hart stroomt. Uiteindelijk raakt de hond in shock en overlijdt. Bovenstaand proces verloopt erg snel en dieren met een maagtorsie zullen dan ook zienderogen verslechteren.

Bij welke hondenrassen komt een maagtorsie voor?

Over het algemeen zien we maagtorsies bij grote hondenrassen met een diepe borstkas,  zoals de Duitse Dog, Sint Bernard, Dobermann en Ierse Setter. Daarnaast wordt een maagtorsie ook vaker gezien bij de Basset, hoewel deze qua lichaamsbouw niet in het bovenstaande rijtje past. Mogelijk heeft de maag bij deze rassen meer ruimte om te draaien, maar dit is niet wetenschappelijk bewezen. De eigenlijke oorzaak van het probleem is niet bekend.

Risicofactoren maagtorsie

De eigenlijke oorzaak van een maagtorsie is niet bekend. Mogelijk hebben dieren die slechts eenmaal per dag gevoerd worden een groter risico. Het voeren van grote hoeveelheden voedsel vlak voor het uitlaten kan bij bovengenoemde rassen ook beter vermeden worden.

Symptomen maagtorsie

De klachten   die bij dieren met een maagtorsie worden gezien zijn onder andere:

  • Onrust
  • Loos braken: het proberen te braken, zonder dat er maaginhoud wordt uitgebraakt. Er kan wel wat slijm of speeksel worden uitgebraakt, dit kan na doorslikken de maag niet meer in en wordt opgegeven.
  • Snel dikker worden van de buik.
  • Buikpijn: harde buik, strekken van het lichaam.
  • Uiteindelijk wordt het dier snel sloom en overlijdt.

Diagnose maagtorsie

De   klinische verschijnselen wijzen vaak al in de richting van een maagtorsie. De definitieve diagnose kan met een röntgenfoto worden gesteld.

Therapie

Een   maagtorsie moet meestal operatief verholpen worden. Omdat de dieren echter meestal in shock zijn, is het narcoserisico sterk verhoogd. Daarom zullen we  altijd eerst infuus geven en proberen het gas uit de maag te verwijderen.

Prognose

De prognose is afhankelijk van de snelheid waarmee de diagnose wordt gesteld. Dieren die in een vroeg stadium worden aangeboden en nog niet in shock zijn hebben een goede prognose. Indien de hond reeds in shock is, is de kans op overlijden op de operatietafel aanzienlijk.

Voeradvies ter preventie:

Door de voeding en de manier van eten aan te passen, kan de kans op een maagtorsie aanzienlijk verkleind worden, ook bij de risico rassen:

  • Niet van hoogte voeren. Uit recent onderzoek blijkt dat dit lucht inslikken in de hand werkt, dus van de grond voeren.
  • Als een dier brokvoer krijgt: geef bij voorkeur grote brokken, ook dan wordt er minder lucht ingeslikt.
  • Bij natuurlijke voeding/vleesvoeding: geef voer waar ze langer mee doen of moeten kluiven: de motiliteit van de darm, en dus ook de maaglediging, blijft dan op gang.
  • Meerdere keren per dag kleine beetjes voeren.
  • Rust rondom het eten: geen competitie, geef het voer op een rustige plek.
  • Geen activiteit voor/na het eten.

Vragen?

Mocht u nog vragen hebben, u kunt de dierenartsen bereiken tijdens het telefonisch spreekuur (maandag t/m zaterdag tussen 08.00 en 09.00) of maak een afspraak met een dierenarts op onze vestiging in Leiden of Voorschoten.

Maagtorsie bij de hond