E. Cuniculi, of ook wel Encephalitozoon Cuniculi is een kleine parasiet, die zich in de lichaamscellen bevindt. Dieren infecteren zich via de urine van besmette dieren (konijnen of andere knaagdieren). Niet alle dieren die besmet worden met E. Cuniculi worden ziek. Dieren kunnen de parasiet ook bij zich dragen en bijvoorbeeld ziek worden na een periode van veel stress of ziekte.

Wat zijn de verschijnselen van E. Cuniculi?

In de acute fase worden met name de longen, nieren en lever aangetast. In chronische gevallen van E. Cuniculi, zijn dat de nieren, hersenen en het hart. In het laatste geval worden de konijnen vaak incontinent en krijgen hersenverschijnselen (omvallen, scheve kop, afwijkende oogbewegingen). Deze vorm wordt het meest gezien.

Diagnose

Het lastige van E. Cuniculi is dat de parasiet maar kort in de urine wordt uitgescheiden en daar dus gemakkelijk gemist kan worden. Een andere mogelijkheid is het meten van de hoeveelheid antistoffen in het bloed. Is deze hoog, dan is het waarschijnlijk dat het konijn ziek is ten gevolge van de parasiet. Maar ook bij niet zieke konijnen worden antilichamen gevonden, dus zo´n test is niet 100% betrouwbaar! Uitsluiten van andere aandoeningen is vaak eenvoudiger.

Therapie

E. Cuniculi kan behandeld worden, konijnen moeten hiervoor langdurig medicijnen krijgen. Veel konijnen verbeteren, maar soms blijven er milde restverschijnselen aanwezig. Over het algemeen geldt: hoe ernstiger de verschijnselen, des te kleiner de kans op herstel. Zonder behandeling overlijden de dieren.

Vragen?

Mocht u nog vragen hebben over E. Cuniculi , u kunt de dierenartsen bereiken tijdens het telefonisch spreekuur (maandag t/m zaterdag tussen 08.00 en 09.00) of maak een afspraak met een dierenarts op onze vestiging in Leiden of Voorschoten.

konijn hangoor

E. Cuniculi