Myxoma-virus = pokkenvirus: zorgt voor verval en zwelling van huidcellen. Konijnen met myxomatose worden besmet door de konijnenvlo (Spilopsyllus cuniculi) en muggen.  Het virus kan maanden aanwezig blijven in het bloed van de mug of vlo.  De konijnenvlo komt voornamelijk voor bij wilde konijnen, maar katten die de konijnenvlo bij zich dragen zouden in huis gehouden konijnen kunnen infecteren. Het virus wordt ook uitgescheiden door konijnen zelf. Waarschijnlijk kunnen konijnen elkaar op deze manier ook infecteren.

Verloop van myxomatose

Als het virus het lichaam binnenkomt, kan het 2-8 dagen duren voordat het konijn ziekt wordt. Het virus vermenigvuldigt zich lokaal in de huid en veroorzaakt daar ontstekingen.

  • Acute vorm Myxomatose: In de acute vorm presenteert het konijn zich meestal eerst met vieze en gezwollen ogen met pusachtige uitvloeiing. Daarna krijgen ze last van zwelling en ontsteking op de andere overgangen van de huid naar slijmvlies: bij de neus, bek en geslachtsorganen.  Door de zwelling van de neus kan het konijn benauwd worden en door de zwelling van de ogen kan blindheid ontstaan. Door de schade die ontstaat in het weefsel krijgen ze er vaak een infectie met een bacterie (Pasteurella) bij. Dit kan leiden tot longontsteking en uiteindelijk de dood.
  • Chronische vorm Myxomatose: In de chronische vorm zie je na 10-15 dagen knobbelige zwellingen voornamelijk aan de oren, neus en poten.

Therapie Myxomatose :

Aangezien we virale infecties niet kunnen behandelen, is de behandeling van de chronische vorm voornamelijk ondersteunend en erop gericht om infecties die erbij komen (secundaire infecties) te elimineren.

Prognose Myxomatose :

De acute vorm is vrijwel altijd dodelijk en konijnen sterven meestal binnen 2 weken. 50% van de konijnen overleeft de chronische vorm, dus deze vorm kan behandeld worden.

Preventie:

Er bestaat een vaccinatie tegen myxomatose. Deze enting geven wij 1x per jaar in combinatie met de enting tegen VHS/VHD. De enting biedt geen 100% bescherming tegen myxomatose, maar het verloop van de aandoening is bij konijnen die geënt zijn minder heftig.

Vaccinatie bij het konijn

Er is voor konijnen één vaccin op de markt, dat zowel tegen myxomatose als tegen VHD bescherming biedt. Het vaccin hoeft slechts eenmaal per jaar gegeven te worden (tot voor kort was dit tweemaal per jaar!).

Vragen?

Mocht u nog vragen hebben over myxomatose, u kunt de dierenartsen bereiken tijdens het telefonisch spreekuur (maandag t/m zaterdag tussen 08.00 en 09.00) of maak een afspraak met een dierenarts op onze vestiging in Leiden of Voorschoten.

Konijn myasis

Myxomatose