Cholangiohepatitis is een galgang lever ontsteking. Dit is de meest voorkomende leven aandoening bij katten,  maar wordt ook bij honden gezien. Er is een aantal oorzaken voor het ontstaan van cholangiohepatitis. De belangrijkste oorzaak is een infectie veroorzaakt door bacteriën, die vanuit de darm het galgangenstelsel binnendringen. Wanneer deze infectie in eerste instantie onopgemerkt blijft en daardoor lang bestaat, dan kan dit uiteindelijk eindigen in een complete beschadiging van de lever (levercirrose). 

Symptomen cholangiohepatitis

Over het algemeen zijn de klachten vaag. Het dier is sloom met soms wat koorts en maagdarmklachten. In een enkel geval kan er ook geelzucht ontstaan of vocht in de buik ophopen.

Diagnostiek cholangiohepatitis

Bij een dier met galgang lever ontsteking is de eerste stap om bloedonderzoek te doen. De tweede stap is vaak het doen van een echo.

Behandeling cholangiohepatitis

Indien de aandoening nog niet erg lang bestaat en de veranderingen in de lever niet al te ernstig zijn, kan de aandoeningen met medicijnen verholpen worden. Vaak raden wij wel aan om regelmatig ter controle bloedonderzoek te doen.

Vragen?

Mocht u nog vragen hebben over cholangiohepatitis , u kunt de dierenartsen bereiken tijdens het telefonisch spreekuur (maandag t/m zaterdag tussen 08.00 en 09.00) of maak een afspraak met een dierenarts op onze vestiging in Leiden of Voorschoten.

pup en kitten

 

 

Galgang lever ontsteking: Cholangiohepatitis