De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door het mirco organisme Borellia burgdorferi. Dit micor-organisme wordt overgebracht door besmette teken. Het is wel zo dat een teek minimaal 50 uur aangehecht moet zijn om de ziekte over te brengen.

Symptomen

Symptomen van Lyme kunnen zijn:

  • Stijve/kreupele gang
  • Pijnlijke gewrichten
  • Slechte eetlust
  • Koorts
  • Vergrote lymfeknopen

Diagnose

Omdat de verschijnselen vrij vaag zijn en ook bij veel andere ziektes gezien worden, is het soms lastig om de diagnose Lyme te stellen. De verdenking is het grootst bij honden met pijnlijke gewrichten, koorts die regelmatig teken hebben.

Wanneer een dier verdacht is van Lyme kan een bloedtest gedaan worden waarin anti-lichamen aangetoond worden. Echter, veel dieren hebben anti-lichamen tegen de bacterie die Lyme veroorzaakt in hun bloed, zonder klachten te hebben. Daardoor hoeft een positieve test niet persé te betekenen dat de hond ook daadwerkelijk Lyme heeft.

Wanneer op basis van de test en de symptomen toch de verdenking op Lyme is, kan een behandeling gestart worden. Indien deze goed aanslaat is het waarschijnlijk Lyme geweest.

Behandeling

De behandeling van Lyme bestaat uit antibiotica gedurende langere tijd. Daarnaast worden soms ook pijnstillers gegeven om het ongemak van de pijnlijke gewrichten te verlichten.

Ook mensen kunnen Lyme alleen krijgen door een tekenbeet. Als uw hond Lyme heeft kan hij dit niet naar u overdragen.

Preventie

Voorkomen is beter dan genezen. Komt uw hond regelmatig in gebieden waar veel teken zitten? Zorg dan dat uw hond goed beschermd is. Dit kan bijvoorbeeld door pipetten tegen de teken toe te dienen. Daarnaast zijn er speciale banden op markt die ook tegen teken beschermen. U kunt altijd langskomen op de praktijk voor advies over tekenbestrijding.

Daarnaast is het altijd aan te raden om dagelijks uw hond te controleren op teken en deze te verwijderen.

Hoe teken te verwijderen

Het verwijderen van een teek is erg gemakkelijk:

  1. Strijk de haren aan de kant zodat u de teek goed kunt zien.
  2. Pak de teek vast met een pincet of een tekentang (verkrijgbaar op de praktijk of de dierenspeciaalzaak). Plaats de pincet/tekentang helemaal over het lichaam van de teek
  3. Draai voorzichtig de teek los

Wanneer het u niet lukt om de teek zelf te verwijderen kunt u altijd met ons contact opnemen.

Vaccinatie

Er is sinds kort ook een vaccinatie tegen de ziekte van Lyme, lees hier meer.

In veel gevallen ontstaat er na het verwijderen van de teek een klein bultje in de huid. Dit is vaak een allergische reactie van het lichaam op het speeksel van de teek. Dit bultje verdwijnt vaak na 1 tot 2 weken.

Vragen?

Mocht u nog vragen hebben over Lyme, u kunt de dierenartsen bereiken tijdens het telefonisch spreekuur (maandag t/m zaterdag tussen 08.00 en 09.00) of maak een afspraak met een dierenarts op onze vestiging in Leiden of Voorschoten.

  rp_Foto-juniorconsult-300x192.jpg

 

 

 

 

 

De ziekte van Lyme