Als u al een of meerdere katten in huis heeft, doet u er goed aan om de introductie van het kitten LANGZAAM te laten verlopen. Een nieuw kitten in huis is zeer stressvol voor uw andere kat(ten)! Om problemen, zoals vechten en in huis plassen te voorkomen, geven wij hier een aantal tips. Bij de ene kat zal het wennen sneller gaan dan bij de andere kat en het is wellicht niet nodig altijd alle stappen te volgen.

 Tips voor de introductie van het kitten bij uw andere huisdieren

  • Het beste is om een aparte kamer/deel van het huis in te richten voor het kitten, waar uw andere kat(ten) en/of hond(en) niet in kunnen. Gebruik bij voorkeur niet de favoriete ruimte van uw andere kat, deze zal niet graag van zijn favoriete plek afstaan aan de nieuwe huisgenoot, ook al is het maar voor een paar dagen. Laat het kitten de eerste dagen in deze ruimte, maar ga zelf regelmatig naar binnen en maak contact met het kitten. Het kitten zal zo, via u, kennismaken met de geur van uw andere huisdieren, dit geldt ook andersom. Als beide dieren hier niet gestresst op reageren, kunt een met een handdoekje of lap stof over het kitten wrijven en deze in de ruimte van uw andere kat leggen. Doe dit ook andersom.
  • Indien u geen aparte kamer overheeft of uw huis niet goed kunt onderverdelen, dan kunt u gebruikmaken van een bench. Plaats het kitten in de bench, met kattenbak, schuilplaats en voer/waterbakjes. Zo kunnen het kitten en de andere huisdieren wel aan elkaar ruiken, maar elkaar niet verwonden. Het kitten moet wel weg kunnen kruipen, zeker als u een grote hond heeft!
  • Als volgende stap kunt u uw andere kat kort opsluiten in een ruimte en het kitten op dat moment door het huis laten lopen. Sluit het kitten daarna weer op in de eigen kamer en laat uw andere kat weer vrij. Deze kan zo ervaren dat het kitten op zijn of haar territorium is geweest. U bepaalt zelf hoe snel u de stappen doorloopt, afhankelijk van hoe het kitten en uw andere kat reageren.
  • Hierna kunt u de kittenkamer openen, blijf er wel bij. U kunt dit moment voor beide katten leuker maken, door ze bijvoorbeeld te aaien, te spelen of ze iets lekkers te geven. Wees niet teleurgesteld als uw katten niet meteen vrienden zijn, katten hebben soms gewoon veel tijd nodig! U kunt de tijd dat de katten samen zijn uitbreiden en als het goed gaat kunt u ze alleen laten. Zorg wel dat beide katten van elkaar weg kunnen gaan en rust kunnen zoeken als ze daar behoefte aan hebben.
  • Als u gebruik maakt van een bench, dan kunt u de bench na een paar dagen even openen. Blijf in de buurt. Doe dit meerdere keren per dag en breidt de tijd steeds uit.
  • Voor de introductie met honden, kunt u het beste de hond aanlijnen op het moment dat de deur of bench opengaat. De hond en het kitten kunnen dan wel aan elkaar ruiken, maar de kans dat de hond uw kitten verwondt is kleiner. Doe dit ook meerdere keren per dag en breidt de tijd uit.
  • Om het gewenningsproces te versnellen kunt u ook gebruik maken van een Feliway®-verdamper. Deze verdamper kunt u in het stopcontact plaatsen en verspreidt natuurlijke feromonen (geursignaalstoffen), waar katten rustig van worden. Dit kan het kennismakingsproces versnellen. De feromonen zijn niet schadelijk voor mensen en u kunt ze ook niet ruiken. Voor meer informatie over deze verdamper kunt u contact met ons opnemen.

Vragen?

Als u nog vragen heeft over de introductie van het kitten, kunt u contact met de dierenarts in Leiden of Voorschoten opnemen tijdens het telefonisch spreekuur (maandag t/m zaterdag van 8-9u ’s ochtends).

pup en kitten

Introductie van het kitten bij andere huisdieren