In een aantal gevallen kan het onderzoeken van een urine-monster nodig zijn bij het stellen van de diagnose bij uw hond. Bijvoorbeeld bij een blaasontsteking, maar ook wanneer u het idee heeft dat uw hond veel drinkt en plast. Hieronder vindt u een aantal tips voor urine opvangen bij de hond en het bewaren van urine.

Urine opvangen bij de hond

  • Wanneer de hond plast, kunt u de urine opvangen in een potje. Gebruik altijd een schoon en goed afsluitbaar potje. U kunt gratis een leeg potje op de praktijk afhalen.
  • Sommige honden zullen weglopen op het moment dat u dichterbij komt met het potje. Bij deze dieren kan het handig zijn om met een soeplepel of juslepel (eventueel langer gemaakt door deze aan een stok te binden) de urine van een afstandje op te vangen.

Als het spontaan opvangen van urine bij de hond ondanks deze tips niet lukt, kan bij mannelijke dieren eenvoudig via een katheter urine afgenomen worden. Dit kan enkel op afspraak op de praktijk.

In sommige gevallen is het nodig om steriel urine uit de blaas af te nemen. Dit moet onder echo-begeleiding door een dierenarts gedaan worden.

Bewaren van de urine

  • Breng de urine het liefst zo snel mogelijk naar de praktijk. Mocht dit niet lukken, zet de urine dan tot die tijd in de koelkast. Het liefst hebben we nuchtere ochtendurine.
  • Noteer uw naam, adres en de naam van uw dier op het potje of een apart briefje. Als u een leeg potje op de praktijk afhaalt kunt u ook aan de assistentes vragen of ze er alvast een sticker met de gegevens van uw hond op plakken.

Uitslag

U kunt de volgende dag (uitgezonderd zon- en feestdagen) tussen 08.00 – 09.00 op het telefonisch spreekuur bellen voor de uitslag van het urine onderzoek.

Vragen?

Mocht u nog vragen hebben over urine opvangen bij de hond, u kunt de dierenartsen bereiken tijdens het telefonisch spreekuur (maandag t/m zaterdag tussen 08.00 en 09.00) of maak een afspraak met een dierenarts op onze vestiging in Leiden of Voorschoten.

teckel

 

 

 

 

 

Urine opvangen bij de hond