Vlooien zijn bloedzuigende insecten. In Nederland komen ongeveer 60 verschillende soorten vlooien voor, maar de kattenvlo wordt het meest bij honden gevonden. De wijfjesvlo legt tientallen eitjes per dag meestal op de grond.

De vlooienlarven, die gemiddeld na anderhalve week uit het ei komen voeden zich met materiaal dat zij op de grond vinden. De larven verstoppen zich vaak in kieren, achter kasten of diep in de vloerbedekking en zelfs grondig stofzuigen is niet altijd voldoende om alle larven te verwijderen. Na enige weken wordt de larve een pop. Deze pop kan langdurig (tot een jaar) in rust verkeren, als er in zijn omgeving geen levende wezens aanwezig zijn. Als reactie op warmteprikkels en/of trillingen komt de vlo uit zijn pop en wordt volwassen.

Verschijnselen

Dieren met vlooien hebben vrijwel altijd jeuk. Ten eerste zal het bewegen van de vlo in de vacht een jeukprikkel geven evenals het bijten in de huid. Indien uw hond overgevoelig is voor vlooienspeeksel, zal er een allergische reactie ontstaan, wat kan leiden tot ernstige huidproblemen.

Bij kleine kittens die erg veel vlooien hebben wordt soms bloedarmoede gezien, bij pups is dit eigenlijk nooit het geval.

Een ander probleem wat vlooien kunnen veroorzaken is een lintworminfectie. Een vlo kan drager zijn van lintwormeieren en op het moment dat een hond een besmette vlo opeet, wordt de hond zelf ook besmet met lintwormen.

Behandeling

Wij adviseren u het hele jaar door uw huisdier tegen vlooien te behandelen, ook in de winter. De productie van vlooieneieren gaat in de winter door en legt vaak de basis voor de problemen in de zomer. Er zijn verschillende preventieve mogelijkheden:

  • Een vlooiendodend ‘spot-on’ product. Dit zijn pipetjes die in de hals van de hond worden gedruppeld. Dit kunt u gemakkelijk zelf doen. Afhankelijk van het product wordt het of via de bloedbaan opgenomen of verspreidt zich via het huidvet over de gehele hond. De meeste pipetten werken een maand. Het nadeel van de spot-on productie is dat er na verloop van tijd vaak resistentie optreedt en het middel dus niet meer werkt. Produkten die fipronil bevatten zijn helaas niet goed werkzaam!!
  • Een vlooienband.  Er zijn heel veel banden die niet werken op de markt! De enige band die werkzaam is, is de seresto band.  De band werkt lang (7-8maanden), waardoor hij financieel aantrekkelijk is. De band geeft alleen aan de binnenzijde het vlooiendodende middel af, in een dosering die veel lager is dan die van een spot-on product net na aanbrengen, dus veiliger voor de omgeving. Als uw hond veel zwemt, dan neemt de concentratie van het vlooiendodende middel in de huid wel af, maar dit wordt zeer snel weer aangevuld vanuit de band.
  • Tabletten: er zijn verschillende tabletten op de markt, vaak ook in combinatie met een werking tegen teken en/of wormen. De assistente aan de balie kan u over alle produkten adviseren.

Vragen?

Mocht u nog vragen hebben, u kunt de dierenartsen bereiken tijdens het telefonisch spreekuur (maandag t/m zaterdag tussen 08.00 en 09.00) of maak een afspraak met een dierenarts op onze vestiging in Leiden of Voorschoten.

rp_Foto-juniorconsult-300x192.jpg

 

 

Vlooien