Voedselallergie is een overmatige reactie op bestanddelen uit de voeding. Van alle allergische patiënten is zo’n 10-15% allergisch voor voedsel. Deze vorm van allergie kan op iedere leeftijd ontstaan, dus ook bij dieren die al jaren op hetzelfde voer staan! De meeste honden zijn allergisch voor eiwitten (vleesbestanddelen). Vroeger betrof dit meestal runder- of kippeneiwit. Tegenwoordig worden er echter steeds meer verschillende soorten eiwit verwerkt in voer (denk aan lam, vis, gevogelte), waardoor we tegen steeds meer soorten eiwitten allergieën zien. Een kleiner deel van de honden is allergisch voor andere bestanddelen in de voeding. 

Verschijnselen voedselallergie

Het belangrijkste verschijnsel van (voedsel)allergie is jeuk. Het betreft vaak het gezicht, oren (soms alleen oren!), voeten, liezen en oksels. Doordat de huid aangetast wordt door de allergie en door het krabben ontstaan er ook vaak secundaire (als gevolg van) huidontstekingen met bacteriën en gisten. Hierdoor worden de verschijnselen verergerd. Daarnaast krijgen de meeste patiënten een sterkere geur, krijgen ze verdikkingen van de huid, kale plekken en soms likplekken.

Voedselallergie of voedselovergevoeligheid kan ook klachten van het maagdarmkanaal geven. Hierbij kunt u denken aan aanhoudende diarree, winderigheid of braken.

Diagnostiek

Het traject dat moet worden doorlopen om tot de diagnose voedselallergie te komen neemt vaak veel tijd in beslag en vergt enige inspanning van u als baas!

Er bestaat geen echte test om voedselallergie te diagnosticeren. We kunnen de diagnose alleen ‘proefondervindelijk’ stellen. We gaan de hond 9 weken lang een voedsel verstrekken waar zo min mogelijk stoffen inzitten die een allergie kunnen opwekken.

Dit kan op 2 manieren, we kunnen gebruik maken van een commercieel dieet of we kunnen zelf gaan koken.

Commercieel dieet: een commercieel dieet is een kant-en-klaar dieet. Dit dieet bevat wel eiwitten, maar deze eiwitten zijn als het ware in hele kleine stukjes geknipt (gehydrolyseerd), waardoor de hond in theorie niet meer allergisch kan reageren. Het is belangrijk dat u gebruik maakt van een dieet dat door uw dierenarts vertrekt wordt, de hypoallergene diëten uit de dierenwinkel of van internet zijn voor dit onderzoek niet streng genoeg en dus zinloos!

Zelf koken: zelf koken is meer werk, maar wel betrouwbaarder. Per soort commercieel hypoallergeen dieet zal een klein deel van de voedselallergische dieren toch nog een reactie geven. Dus als uw hond niet verbetert op een bepaald merk hypoallergeen voer, dan betekent dit nog niet dat hij/zij niet alsnog allergisch is voor voedsel. We maken gebruik van een eiwit waar uw hond nog nooit mee in aanraking is geweest zoals paard, struisvogel of kangoeroe. Daarnaast kunt u kiezen uit een toevoeging van óf witte rijst óf aardappelen. Indien u zelf voor uw hond gaat koken, zullen wij u daarin goed begeleiden. U krijgt een folder mee waarin duidelijk staat beschreven wat en hoeveel uw hond mag eten.

Het belangrijkste van deze proef is dat het dieet zeer strikt moet worden opgevolgd voor een periode van 9 weken. Indien uw dier binnen die 9 weken niet duidelijk verbetert, is er geen sprake van voedselallergie.

Verbetert uw hond wel, dan kunt u doorgaan met het gekozen commerciële voer of (indien u zelf kookt) moet er gezocht worden naar een dieet waar uw hond het goed op doet.

Therapie voedselallergie

Zoals hierboven beschreven, bestaat de therapie uit het geven van een dieet waar de hond niet allergisch voor is. Als we een goed commercieel dieet voor uw hond kunnen vinden, gebruiken we dat. Voor sommige honden lukt dit echter niet. U zult dan voor uw hond moeten blijven koken (dit is een uitzondering!).

Het dieet moet wel zeer streng gevolgd worden, één plakje worst kan voldoende zijn om een heftige reactie op te wekken. Ook het ‘snaaien’ van straat moet tot een minimum beperkt worden. Indien uw hond toch nog af en toe klachten krijgt dan kunnen we kortdurend medicatie geven om de allergische reactie te onderdrukken. Deze medicijnen hebben echter wel bijwerkingen, dus hoe minder hoe beter.

Prognose voedselallergie

In principe is een allergie niet levenbedreigend. De aandoening kan echter voor de patiënt heel erg vervelend zijn en therapie is bij vrijwel alle patiënten noodzakelijk. Behandeling is vaak goed mogelijk, maar vereist wel discipline en uithoudingsvermogen van de baas!

Filmpje

Hieronder vindt u bovenstaande informatie nogmaals uitgelegd in een filmpje:

 

Vragen?

Mocht u nog vragen hebben over voedselallergie, u kunt de dierenartsen bereiken tijdens het telefonisch spreekuur (maandag t/m zaterdag tussen 08.00 en 09.00) of maak een afspraak met een dierenarts op onze vestiging in Leiden of Voorschoten.

 

 

Voedselallergie