Voordat u het nieuwe kitten gaat ophalen is het verstandig over een aantal zaken na te denken. Is dit uw eerste kitten of heeft u eerder een kitten in huis gehad? Heeft u andere katten in huis of heeft u een hond, konijn, knaagdier? Heeft u waardevolle spullen in huis, die bijvoorbeeld breekbaar zijn? Gaat uw kitten straks naar buiten? Mag het kitten overal in huis gaan komen? Mag het op het aanrecht of op tafel als u zit te eten?

Afspraken maken

Uw kunt een kitten een heleboel dingen aanleren en/of afleren, maar het is hierbij heel belangrijk dat u en uw gezinsleden consequent zijn. Maak dus vooraf afspraken met elkaar en zorg dat iedereen zich hieraan houdt.

Eerste kitten of niet?

Als dit uw eerste kitten is, kunt u zich vooraf in de opvoeding verdiepen. Informatie is te vinden in boeken, op internet of bij vrienden/kennissen en uiteraard bij uw dierenarts. Op internet is hele goede informatie te vinden, maar ook hele slechte! Pas op met informatie die op bijvoorbeeld forums verstrekt wordt!

Andere huisdieren?

Als u al een of meerdere katten in huis heeft, doet u er goed aan het kitten LANGZAAM te introduceren. Een nieuw kitten in huis is zeer stressvol voor uw andere kat(ten)! Om problemen in de toekomst te voorkomen en de relatie van uw andere kat(ten) en uw nieuwe kitten zo goed mogelijk te laten beginnen, doet u er verstandig aan om onderstaande tips op te volgen.

Artikel “Introductie kitten bij andere huisdieren”

De introductie van het nieuwe kitten bij uw hond kan zowel voor het kitten als voor uw hond stress opleveren. U kunt bovenstaande tips ook gebruiken voor de hond. Bedenk wel dat een hond uw kitten flink kan verwonden, dus laat ze in het begin niet alleen samen. Daarnaast is het heel belangrijk dat het kitten een rustige plek heeft om zich terug te trekken, waar de hond niet kan komen.

Foto kitten in huis

Gevaren in huis

Kittens zijn vaak erg speels en gaan op ontdekkingstocht. Het ene kitten is hierbij voorzichtiger dan het andere. Zet waardevolle en breekbare objecten eventueel tijdelijk weg of op een plaats waar het kitten niet bij kan. Gordijnen zijn soms ook erg interessant, evenals planten (en zeker ook die ronde steentjes voor in de plantenbak). Sommige kamerplanten zijn giftig voor katten. De meeste volwassen katten zullen hier niet van eten, kittens soms wel! Denk hierbij aan Dieffenbachia (dovemansriet), kerstster, lelietje-van-dalen nachtschade, wonderboom, avocadoplant, Ficus en klimop.

Zeker in het begin gaan kittens soms rustige plekjes zoeken om zich terug te trekken. Deze plaatsen kunnen soms gevaarlijk zijn, denk aan de schoorsteen, de wasmachine of wasdroger. Indien u op een appartement (op een verdieping) woont, zorg er dan voor dat er geen ramen en deuren openstaan, waardoor het kitten naar buiten kan vallen. Denk hierbij ook aan het balkon! Laat uw kitten alleen aan een tuigje op het balkon als u erbij bent of zorg ervoor dat het balkon is afgesloten met behulp van bijvoorbeeld gazen-, plastic- of glazen afscheiding.

Bewaar bestrijdingsmiddelen op een afgesloten, veilige plaats waar het kitten niet bij kan.

Een eigen plekje

Katten zijn echte gewoontedieren. Zorg voor een vaste plaats voor de kattenbak, voer/waterbakjes en ligplaatsen, zodat het voor het kitten duidelijk is waar het moet eten, drinken, poepen, plassen en slapen. Een slaapplaats moet warm, droog en rustig zijn. Er zijn allerlei soorten in de handel, in allerlei prijsklassen.

Als u al katten heeft, zorg dan voor een eigen kattenbak en voerbakjes voor het kitten. Misschien kunnen uw katten later goed overweg en zijn ze bereidt een kattenbak of voerbakje te delen, maar in het begin kunt u dit beter niet doen om ruzie te voorkomen.

Vragen?

Mocht u nog vragen hebben voordat uw kitten in huis komt, u kunt de dierenartsen bereiken tijdens het telefonisch spreekuur (maandag t/m zaterdag tussen 08.00 en 09.00) of maak een afspraak met een dierenarts op onze vestiging in Leiden of Voorschoten.

kitten

Voordat uw kitten in huis komt