In onderstaande tekst hebben wij wat extra informatie op een rijtje gezet wat betreft de nazorg van uw gesteriliseerde poes. Lees deze brief daarom goed door. Mochten er onduidelijkheden zijn, neem dan contact met ons op.

Na de operatie

Door de gebruikte narcosemiddelen kan uw kat na de operatie nog wat instabieler lopen, rustiger zijn dan normaal en in een enkel geval wat minder eetlust hebben of misselijk zijn.

Eten en drinken

Zoals aangegeven kan uw kat na de operatie nog wat misselijk zijn. Indien de kat haar eten uitbraakt, wacht dan enkele uren voordat u weer voedsel aanbiedt en geef kleine porties.

Het wondgebied

De hechtingen van de operatiewond lopen in de huid, u ziet ze dus niet zitten. Over het algemeen zitten de poezen na de operatie niet tot nauwelijks aan het wondgebied en hebben dus GEEN kraag of beschermend pakje (Medical Petshirt) nodig. Wanneer uw kat wel veel in het wondgebied zit te likken of te bijten, neem dan contact met ons op. U kunt dan bij ons een kraag of beschermend pakje (Medical Petshirt) ophalen. Twijfelt u of de wond nog goed gesloten is, maak dan altijd een afspraak voor een tussentijdse wondcontrole.

Bij sommige katten ontstaat een onderhuidse dikte als gevolg van een reactie van het lichaam op het onderhuidse hechtmateriaal. Deze zwelling trekt vanzelf weg. Mocht u het toch niet vertrouwen dan mag u altijd een afspraak maken voor controle bij een dierenarts.

Hechtingen

Omdat de hechtingen van de wond in de huid lopen en uit zichzelf oplossen hoeft u in principe niet terug voor wondcontrole. Soms kan het zijn dat er toch nog een enkele uitwendige hechting is geplaatst. In dat geval zullen de assistentes u vragen om na 10 tot 14 dagen terug te komen om deze te verwijderen.

Heeft u twijfels of de wond wel goed is geheeld? U mag altijd een afspraak maken voor controle door een dierenarts.

Naar buiten gaan

Bij een sterilisatie wordt de buikwand geopend, en ondanks dat deze zorgvuldig dichtgehecht is, is het van belang dat in de eerste dagen na de operatie niet teveel spanning op de wond komt. Probeer uw kat zo rustig mogelijk te houden en houdt haar het liefst de eerste paar dagen binnen.

Voeding

Na de sterilisatie heeft uw kat de neiging om wat sneller dik te worden. Omdat overgewicht tot gezondheidsproblemen kan leiden raden wij aan om de kat minder voer te geven na de operatie. Bij sommige katten moet dit wel tot 25% minder voer zijn! Houd het gewicht van u kat na de operatie dus goed in de gaten.

Andere katten in huis?

Heeft u nog andere kat(ten) in huis? Dan is het raadzaam om de kat die op de praktijk geweest is voor een ingreep, even in een aparte kamer te zetten, mocht uw woning die toelaten. Ze ruiken namelijk ‘vreemd’ en dit kan ervoor zorgen dat het erg stressvol is voor de andere katten in huis, omdat die de kat niet meer kan herkennen. Katten doen namelijk heel veel met geur. Soms kan het zelfs zo erg zijn dat katten een paar dagen niks meer van elkaar moeten hebben en in het uiterste geval kan de relatie voorgoed verstoord blijven. Dit is dus te voorkomen door de kat even apart te zetten, zodat hij/zij weer haar eigen geur kan aannemen.

Vragen?

Als u nog vragen heeft over de nazorg of medicatie na de operatie kunt u  natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

Nazorg gesteriliseerde poes