Deze brief bevat informatie over de nazorg van uw hond na de laparoscopische sterilisatie. Lees de instructies goed door, mochten er onduidelijkheden zijn, neem dan contact met ons op.

Na de operatie

We hebben op de onderarm een stukje haar weggeschoren, omdat we daar een infuusje hebben geplaatst om medicatie/infuus door toe te dienen. Het kan zijn dat er nog een verbandje om de onderarm zit, dit mag bij thuiskomst verwijderd worden. Door de gebruikte narcose-middelen kan uw hond na de operatie nog wat instabieler lopen, rustiger zijn dan normaal en mogelijk wat misselijk zijn.

Eten en drinken

Zoals al aangegeven kan uw dier na de operatie nog wat misselijk zijn. ’s Avonds mag u de hond een klein beetje water en voedsel aanbieden. Indien de hond dit uitbraakt wacht dan tot de volgende dag voordat u weer voedsel geeft.

Aanwijzingen voor na de operatie

Bij een laparoscopische sterilisatie wordt drie kleine incisies in de buikwand gemaakt waardoor de camera en instrumenten de buikholte in gaat. Ondanks dat het slechts kleine gaatjes zijn en deze zorgvuldig gehecht zijn, moet u in de eerste weken na de operatie toch een aantal zaken in acht nemen zodat de buikwand weer goed aan elkaar kan groeien.

Het uitlaten

  • De eerste 10 -14 dagen moet de hond rustig gehouden worden. Dit houdt in dat de hond bij het uitlaten ALTIJD aangelijnd moet zijn. Het is absoluut NIET toegestaan om de hond te laten zwemmen.

Het wondgebied

  • Door de bloedvaatjes in de huid is het vlak na de operatie soms mogelijk dat er kleine beetjes bloed uit wondjes komen. Zolang dit niet meer is dan enkele druppels en hooguit tot 2 dagen aanhoudt is dit niet verontrustend. Anders kunt u altijd contact opnemen met de praktijk om te overleggen.
  • In een heel enkel geval leggen we een buikverband aan om wat tegendruk te geven. Dit verband mag u de volgende dag verwijderen.

Om wondinfectie te voorkomen is het van belang dat uw hond niet overmatig aan de wondjes likt. Indien de hond de wond een enkele keer likt hoeven we hier geen maatregelen tegen te nemen. Wanneer uw hond echter vaak likt moeten de wondje beschermd  worden. Neem in zo’n geval contact met ons op zodat u een beschermend pakje (Medical Pet shirt) of kraag kan ophalen

Wondcontrole

De huid is met een onderhuidse hechting gesloten, deze hechtingen hoeven niet verwijderd te worden. U hoeft alleen op controle te komen als dit bij het ophalen van uw hond expliciet wordt vermeld of als u hier zelf behoefte aan heeft. Aan deze controle zitten geen extra kosten verbonden.

Voeding

Na de sterilisatie heeft uw hond de neiging om wat sneller dik te worden. Omdat overgewicht tot gezondheidsproblemen kan leiden raden wij u aan om de hond minder voer te geven na de operatie. Bij sommige honden kan dit wel tot 25% minder voer zijn! Houd het gewicht na de operatie dus goed in de gaten.

Vragen

Als u nog vragen heeft over de nazorg of medicatie na de operatie kunt u  natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

Nazorg laparoscopische sterilisatie teef