Onderstaande tekst bevat informatie over de nazorg van uw dier na de operatie. Lees deze instructies goed door. Mochten er onduidelijkheden zijn, neem dan gerust contact met ons op.

Na de operatie

Door de gebruikte narcosemiddelen kan uw dier na de operatie nog wat instabieler lopen, zich rustiger gedragen dan normaal en mogelijk wat misselijk zijn. Afhankelijk van de ingreep kan een dag tot enkele dagen duren voordat uw dier hersteld is. Mocht u vragen hebben over het herstel dan mag u altijd contact met ons opnemen.

Eten en drinken

Soms gaan dieren na de operatie dezelfde dag naar huis, sommige blijven een nacht ter observatie.

  • Indien uw dier op de dag van operatie naar huis gegaan is, mag u uw dier ’s avonds een klein beetje water en voedsel aanbieden. Als het dier dit uitbraakt, wacht dan tot de volgende dag voordat u weer voedsel geeft.
  • Wanneer uw dier een nachtje ter observatie is gebleven, mag u bij thuiskomst voedsel en water aanbieden. Het heeft de voorkeur om de eerste paar dagen na de operatie meerdere kleine porties op een dag te geven.

Het wondgebied

Voor een goede wondgenezing en om infecties te voorkomen, is het van belang dat het dier niet in het wondgebied zit te likken of bijten. Mocht dit wel het geval zijn dan kan dit in sommige gevallen verholpen worden met een pakje (Medical Petshirt) of een kraag. Dit verschilt per operatie dus bespreek dit altijd met de dierenarts.

Wanneer er troebel vocht uit de wond komt of het wondgebied rood, pijnlijk of gezwollen is, kan er sprake zijn van een ontsteking. Soms zijn deze mild en trekken vanzelf weg, in andere gevallen moeten we een ander type antibiotica voorschrijven of de duur van de kuur verlengen. Als u het niet vertrouwt, maak dan altijd een afspraak voor controle van het wondgebied.

Verband

Bij sommige operaties wordt een verband aangelegd. Bij het ophalen van uw dier krijgt u instructies of u het verband zelf mag verwijderen of dat wij een verbandwissel uitvoeren. Bij vragen hierover kunt u contact met ons opnemen.

Hechtingen/wondcontrole

Tenzij anders door ons aangegeven, mogen de hechtingen er na 14 dagen eruit gehaald worden. Wij controleren dan tegelijk het wondgebied op infecties.  Als hechtingen eerder zijn opengesprongen of door het dier zelf er uit zijn getrokken, overleg dan altijd met de dierenarts. In sommige gevallen willen wij het dier eerder terug zien voor wondcontrole. Dit wordt u gemeld bij het ophalen van uw dier.

Andere katten in huis?

Heeft u nog andere kat(ten) in huis? Dan is het raadzaam om de kat die op de praktijk geweest is voor een ingreep, even in een aparte kamer te zetten, mocht uw woning die toelaten. Ze ruiken namelijk ‘vreemd’ en dit kan ervoor zorgen dat het erg stressvol is voor de andere katten in huis, omdat die de kat niet meer kan herkennen. Katten doen namelijk heel veel met geur. Soms kan het zelfs zo erg zijn dat katten een paar dagen niks meer van elkaar moeten hebben en in het uiterste geval kan de relatie voorgoed verstoord blijven. Dit is dus te voorkomen door de kat even apart te zetten, zodat hij/zij weer haar eigen geur kan aannemen.

Vragen

Als u nog vragen heeft over de nazorg of medicatie na de operatie kunt u  natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

Nazorg operatie algemeen