Arthrose is een gewrichtsaandoening die in alle gewrichten kan voorkomen. Het ontstaat wanneer door een blessure, slijtage of andere oorzaak het gewrichtskraakbeen beschadigd raakt.

De symptomen

De volgende symptomen kunnen zichtbaar zijn:

  • Verminderde activiteit.
  • Kreupelheid.
  • Moeite met ergens op of af springen.
  • Verandering van karakter: angstiger of juist agressiever bij het oppakken.
  • Buiten de bak plassen (als de bak een hoge rand heeft).
  • Minder goede verzorging van de vacht.
  • Stijfheid

Diagnose arthrose

In sommige gevallen kan de diagnose worden gesteld door het vraaggesprek met de eigenaar en een kreupelheidsonderzoek. In andere gevallen is het ook nodig om röntgenfoto’s te maken.

  • Lichamelijk onderzoek
    Bij het lichamelijk onderzoek kan soms gevoeld worden dat het gewricht dikker is. Soms kan de dierenarts ook voelen dat een gewricht niet soepel beweegt maar crepiteert (‘kraakt’) bij beweging. Daarnaast kan het voorkomen dat een gewricht minder beweeglijk is en pijnlijk is bij het bewegen ervan.
  • Röntgenfoto’s
    Het is niet mogelijk om op röntgenfoto’s het versleten kraakbeen te zien. Wat we wel kunnen zien is het extra bot wat het lichaam aanmaakt als gevolg van de kraakbeenbeschadiging. Hoe ernstig de arthrose op een röntgenfoto is, geeft niet altijd aan hoeveel last een dier ervan heeft. Sommige dieren hebben op de röntgenfoto heel veel arthrose maar nauwelijks klachten, andere dieren hebben ondanks hun geringe arthrose veel pijn.

Behandeling arthrose

Het is belangrijk om te realiseren dat we helaas niet in staat zijn om de arthrose te laten verdwijnen. Waar we ons op richten is het vertragen van het proces en het minimaliseren van de symptomen. De behandeling bestaat grofweg uit 5 onderdelen:

  1. Beweging: Het is een misverstand dat dieren met arthrose niet mogen bewegen. Dit is echter lastig bij katten.
  2. Ontstekingsremmers/pijnstillers: Het geven van medicatie die zowel ontstekingsremmend als pijnstillend werkt heeft op twee manieren effect. Ten eerste zorgt de ontstekingsremmende medicatie dat de negatieve spiraal die arthrose veroorzaakt, onderbroken wordt. Hierdoor wordt de vorming van verdere arthrose geremd. Daarnaast zorgt de pijnstillende werking dat de kwaliteit van leven van uw dier verbetert en hij/zij makkelijker beweegt. Voor het beste effect van de medicatie is het verstandig om de medicatie dagelijks te geven. Eventueel kunt u na een aantal weken/maanden in overleg met een dierenarts de dosering voorzichtig afbouwen.
  3. Gewichtsbeperking: Overgewicht zorgt voor een grotere belasting van de gewrichten waardoor de arthrose verergert. Het is dus belangrijk om wanneer uw dier overgewicht heeft, hem/haar af te laten vallen door minder voer te geven en -indien mogelijk- meer te bewegen. Afvallen is een uitdaging bij een kat, die bewegen pijnlijk vindt. Het geven van pijnstillers kan hierbij helpen, en eventueel kan de voedingsconsulente van onze praktijk u helpen met het laten afvallen van uw kat.
  4. Voeding: Om de behandeling van de arthrose te ondersteunen zijn er voedingen op de markt die supplementen bevatten welke zorgen voor een betere samenstelling van het kraakbeen en de gewrichtsvloeistof.
  5. Aanpassing van de omgeving: Zorg er voor dat uw dier gemakkelijk bij de kattenbak en de voerbak kan, dus vermijd dat de kat daarvoor een trap op moet. Zorg er daarnaast ook voor dat het gemakkelijk is de kattenbak in en uit te gaan. Denk hierbij aan een ruime bak, waarbij de rand niet te hoog is.

Conclusie

Arthrose is een veel voorkomende aandoening bij dieren en kan met bovenstaande maatregelen vaak goed behandeld worden. Toch kan ondanks alle inspanningen uiteindelijk een situatie ontstaan waarbij de kwaliteit van leven duidelijk verminderd is. Twijfelt u of u moet doorgaan met de behandeling of dat inslapen mogelijk een betere optie is? Bel dan op het telefonisch spreekuur (ma t/m zaterdag van 08.00 – 09.00) om met een van onze dierenartsen te overleggen of maak een afspraak op de praktijk.

Arthrose bij de kat