Bij glaucoom is er sprake van een verhoogde oogdruk, dit kan verschillende oorzaken hebben. De verhoogde oogdruk veroorzaakt pijn en indien het niet bijtijds behandeld wordt, kan het leiden tot blindheid. Het tijdig vaststellen van glaucoom voorkomt blijvende schade aan het oog.

Hoe herken ik glaucoom bij mijn hond?

Een verhoogde oogdruk bij honden is niet altijd goed herkenbaar. Vaak omdat de klachten af en toe opspelen en in eerste instantie maar aan 1 oog optreden. Vaak zal uiteindelijk zal het andere oog ook klachten krijgen.

Signalen dat uw hond mogelijk een te hoge oogdruk heeft zijn:

  • Grote pupillen of ongelijke pupillen
  • Blauw/wit verkleuring van het hoornvlies (niet de lens)
  • Rode ogen, veel bloedvaatjes in het oogwit
  • Blindheid of verminderd zicht
  • Pijn
  • Niet aangeraakt willen worden bij de kop
  • Hoofd over de vloer of tegen voorwerpen wrijven
  • Mindere eetlust

In het begin kan het zijn dat de hond dit gedrag slechts af en toe vertoont. Hierdoor worden de signalen soms gemist.

Hoe kan glaucoom vastgesteld worden?

Naast een algemeen oogonderzoek, kan met een speciaal apparaat (een tonometer) de druk in het oog bepaald worden. Dit is volledig pijnloos en er is geen roesje of narcose nodig. Niet alle dierenartsen bezitten een dergelijk apparaat. Bij de Keerhoeve beschikken wij over de apparatuur om oogdruk te meten en hoeft u dus niet naar een specialist hiervoor.

Kan glaucoom behandeld worden?

De behandeling hangt af van de oorzaak van de hoge oogdruk, in de meeste gevallen kan met oogdruppels de oogdruk onder controle gehouden worden. Bij ernstige en langdurige schade aan het oog kan het soms nodig zijn om het oog te verwijderen.

Kan ik voorkomen dat mijn dier last krijgt van glaucoom?

De meeste oorzaken van glaucoom zijn helaas moeilijk om te voorkomen. Echter, van een aantal rassen weten wij dat ze een verhoogde kans hebben op het ontwikkelen van glaucoom. Bij deze dieren kan het raadzaam zijn om regelmatig de oogdruk te laten controleren. Mocht er glaucoom ontwikkelen, dan kunnen wij het op deze manier in een vroeg stadium ontdekken en behandelen. Hierdoor kan blijvende schade aan het oog voorkomen worden.

Mocht u nog vragen hebben over glaucoom, u kunt de dierenartsen bereiken tijdens het telefonisch spreekuur (maandag t/m zaterdag tussen 08.00 en 09.00) of maak een afspraak met een dierenarts op onze vestiging in Leiden of Voorschoten.

Glaucoom (hoge oogdruk)